Majitel zbrojařské firmy Argun daroval hnutí ANO 200 tisíc. Následně podnik vyhrál na ministerstvu obrany tendr za 250 milionů korun.

Majitel zbrojařské firmy Argun Stanislav Petr daroval v roce 2016 hnutí ANO 200 tisíc korun. Počátkem letošního března ministerstvo obrany Martina Stropnického (ANO) podepsalo smlouvu právě se společností Argun na nákup 5500 neprůstřelných vest za 255 milionů korun. Na výsledek tendru nyní v souvislosti s darem padá podezření. Šéf hnutí Andrej Babiš uvedl, že zbrojaři peníze vrátí.

Petr daroval hnutí 200 tisíc korun v říjnu loňského roku, kdy ministerstvo obrany vybíralo ze čtyř nabídek na nákup neprůstřelných vest. Upozornil na to deník Právo. Důvodem zaslání peněz podle zbrojaře nebyl probíhající tendr, nýbrž jeho snaha podpořit hnutí ANO v Hradci Králové před volbami.

„Chtěl jsem, aby se ANO dostalo do zastupitelstva ve městě, ve kterém žiji a kde chci, aby to k něčemu vypadalo,“ sdělil Petr.

Stropnický popírá, že by o daru věděl.

„Tato informace je pro mě nová. Nemohu ovlivnit, kdo a kdy se rozhodne poskytnout hnutí sponzorský dar. Představa, že by to ovlivnilo zakázku, je zcestná,“ prohlásil.

Podle organizace Transparency International (TI), která sleduje správné hospodaření se státními prostředky, vyvolává dar zbrojařské firmy řadu otázek.

„Takový krok zbytečně zavdává závažná podezření o celém výběrovém řízení, když následně toto řízení firma vyhraje,“ řekl analytik TI Milan Eibl.

Babiš nařídil dar okamžitě vrátit

Ministr ani zbrojař v tom však žádný problém nevidí.

„Výběrové řízení bylo nastaveno na nejnižší cenu. A tu jsme my, a to dost radikálně, podali,“ řekl Petr.

Ministr obrany reagoval slovy, že „s radostí ve Sněmovně vysvětlí, jaké to je, když firmu vybere nezávislá komise na základě nejnižší ceny“.

Ministr financí a šéf hnutí ANO posléze uvedl, že hnutí finanční dar firmě vrátí.

„Nařídil jsem, aby hnutí okamžitě vrátilo dar panu Stanislavu Petrovi. A požádal jsem kolegy, aby příště lépe prověřovali naše dárce,“ napsal.

Dodávku neprůstřelných vest se ministerstvu dlouho nedařilo vysoutěžit. Obrana původně vypsala tendr na 2 291 neprůstřelných vest, který vyhrála Česká zbrojovka. Dodat je chtěla za 68 milionů korun, což bylo výrazně méně, než ministerstvo předpokládalo.

Na druhém místě se umístila firma Argun. Vojáci měli všechny vesty dostat už v roce 2015, ale nestalo se tak. Obě strany se navzájem obviňovaly, kdo za zdržení může. Ministerstvo od smlouvy nakonec odstoupilo.

(pel)