V Hamburku loni politici dali na péči o migranty v přepočtu zhruba 24 miliard korun, což je podstatně více, než kolik město poskytlo na sociální výdaje týkající se místních dětí.

Migranti nad zlato. V německém Hamburku dávají tamní úřady na péči o migranty více peněz, než kolik činí veškeré výdaje na děti původního obyvatelstva. Na každodenní péči o děti vydalo bohaté přístavní město loni zhruba 720 miliónů eur. Na migranty však šlo 897 milionů eur, tedy v aktuálním přepočtu necelých 24 miliard korun.

V Hamburku nyní přebývá 51 500 běženců. Jak uvedly německé Die Welt, na ubytování, stravu, úklid prostor, jež obývají, bezpečnost a péči o migranty vydalo město loni celkem 897 miliónů eur.

Hamburk zabavuje vlastníkům nevyužívané domy a ubytovává v nich běžence. Stal se prvním městem v Německu, které přistoupilo na takové opatření ve prospěch uprchlíků.

Původně se přitom předpokládalo, že výdaje na běžence budou jen 600 miliónů eur.  Město však nakonec muselo vyčerpat veškeré své finanční rezervy a ještě k tomu získat další nemalé prostředky.

V Hamburku žije 1,75 miliónu obyvatel a rozpočet města se pohybuje na úrovni 12 miliard eur. Na migranty tak město vydalo plných 7,5 procenta svého rozpočtu.

Na děti šlo mnohem méně  

Na každodenní péči o děti původního obyvatelstva vydalo město Hamburk v roce 2016 „jen“ zhruba 720 miliónů eur, což je o zhruba 180 milionů eur (o 4,8 mld. Kč méně), než kolik poskytlo na sociální zabezpečení migrantů.

Tato péče o děti zahrnovala veškeré výdaje na tuto věkovou skupinu s výjimkou školní výuky, internátů a dětských domovů.

Patří sem tedy mateřské školky, péče v době školních prázdnin, školní obědy a podobně.

Jak ovšem poznamenal německý deník, podstatnou roli pro takovou štědrost politických orgánů v Hamburku vůči běžencům zřejmě sehrál fakt, že plná třetina obyvatel města jsou potomci přistěhovalců nebo migranti, kteří přišli v dřívějších letech, tedy ještě před migrační vlnou, která začala v roce 2015. (sfr)