V Bruselu se rodí ultimátům kvůli migrantům. Státy, které odmítnou přijímat běžence dle schválených kvót, budou vyzvány k odchodu z EU.

Vylučování neposlušných států z EU kvůli migrantům – to tu ještě nebylo. V Bruselu chtějí ještě více přitvrdit vůči zemím, které odmítají přijímat migranty na základě uprchlických kvót, jež EK vnutila členským zemím EU. Britská média uvádějí, že vůdčí státy EU začaly vyhrožovat vyloučením z unie zemím, jako je Maďarsko či Polsko, které odmítají plnit migrační kvóty.

Takto nepřátelský přístup nejsilnějších států unie, jako je Německo, Francie či Itálie, je zcela nový.

Donedávna bylo od německých a dalších politiků možné slýchat spíše „jen“ výhružky finančními tresty.
V Evropském parlamentu se dokonce objevil návrh EK, který předpokládal uložení finančních pokut státům, které se nepodřídí unijnímu mechanismu vynuceného přijímání migrantů na základě kvót.

Za každého odmítnutého migranta měla být členskému státu EU udělována pokuta ve výši 250 tisíc eur.

Vedle toho se objevil návrh trestat neposlušné státy nikoliv pokutami, ale zákazem čerpání z evropských fondů, tedy zablokováním eurodotací pro ty státy, které odmítají plnit migrační kvóty.

Podle nejnovějších zákulisních informací si chce Brusel posvítit státy ze střední Evropy. Německo, Francie a 21 dalších zemí prý budou po Maďarsku a Polsku požadovat, aby přijaly migranty v rámci systému kvót.

Pokud to odmítnou, budou prý vyzvány k odchodu z Evropské unie.

Jak Maďarsko, tak Polsko odmítají přijímat uprchlíky, kteří se kumulují v Itálii a Řecku.

Maďarský premiér Viktor Orbán je od samého začátku hlasitým odpůrcem migračních kvót. Snaha Bruselu vynucovat povinné přijímaní migrantů je podle něho nezákonná. Orbán tvrdí, že kvóty přispějí k „šíření terorismu v Evropě“.

Zastánci kvót (což je většina zemí EU) chtějí údajně vyrukovat s nejsilnější zbraní, tedy vylučováním z EU.
Podle britských médií je připraveno ultimátum těmto 2 státům: buď začnou uprchlíky přijímat, nebo budou muset odejít z EU.

„Budou muset učinit volbu: zůstat v evropském systému, nebo z něj odejít“. Nemohou dále zneužívat Evropskou unii, jednota má svou cenu,“ uvedl zdroj na adresu Polska a Maďarska.

Migrační kvóty jsou však v současnosti předmětem soudního přezkumu. Soudní dvůr Evropské unie by měl o maďarské a slovenské stížnosti na způsob prosazení migračních kvót jednat 10. května. Rozhodnutí by mohlo padnout do konce tohoto roku. Podle všech předpokladů soud rozhodne ve prospěch kvót.

Proti kvótám se postavila také Česká republika. Úřady však současně připravují přijímání migrantů do ČR na základě přijatých kvót. (sfr)