Poslanci ořezali výdajové paušály živnostníků na polovinu. Nově půjde paušály uplatňovat na příjmy do 1 milionu korun.

Poslanecká sněmovna opětovně schválila vládní předlohu zákona o změnách daní, která mimo jiné snižuje výdajové paušály živnostníků na polovinu. Limit pro výdajové paušály tak nebude činit 2 miliony Kč, jako dosud, ale nově půjde uplatni výdajový paušál jen z příjmu nejvýše 1 milion Kč.

Sněmovna schválila „vládní daňový balíček“, když odmítla pozměňovací návrhy Senátu, který chtěl osvobodit pozemky okolo staveb při jejich prodeji od daně z přidané hodnoty.

Vládní daňové změny mimo jiné snižují na polovinu limity pro výdajové paušály živnostníků, které slouží při výpočtu základu daně.

Paušály se doposud daly využít u příjmů do dvou milionů korun ročně. Nyní se sníží tento limit na jeden milion.

Procentní sazby paušálů se nemění. Znamená to, že paušál 80 % lze uplatnit u příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z příjmů z živnostenského podnikání řemeslného: nově však nejvýše výdaje do částky 800 tisíc korun.

Paušál 60 % lze uplatnit z příjmů ze živnostenského podnikání, nově však nejvýše výdaje do částky 600 tisíc Kč.

Paušál 30 % lze uplatnit u příjmů z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku, nově však nejvýše výdaje do částky 300 tisíc Kč.

U jiných příjmů ze samostatné činnosti lze uplatnit paušál 40 %, nově však nejvýše výdaje do částky 400 tisíc korun.

Schválená novela však také rozšiřuje okruh živnostníků, kterým může po dohodě finanční úřad stanovit daň z příjmů paušální částkou. Nově se může vztahovat i na živnostníky se zaměstnanci nebo na ty, co podnikají při zaměstnání.

Současně v této novele poslanci zvýšili slevu na dani na druhé dítě v letošním roce o 2400 korun na 19 404 korun ročně. Na třetí a další dítě o 3600 korun na 24 204 korun ročně.

U jednoho dítěte zůstává sleva 13 404 korun ročně.

Pro novelu s daňovými změnami hlasovali poslanci z vládních stran ANO, ČSSD a KDU-ČSL. K nim se přidali i poslanci KSČM a větší část poslanců strany Úsvit. (sfr)