Šokující statistika Eurostatu: obyvatelé Česka jsou v rámci EU nejméně ohrožováni chudobou a sociálním vyloučením.

Obyvatelé Česka jsou prý nejméně chudí v celé Evropské unii. Příjmovou chudobou (tedy nízkými příjmy) nebo sociálním vyloučením bylo v roce 2015 v ČR zasaženo 14 procent obyvatel, zatímco v celé EU to bylo v průměru 23,7 % populace. Vyplynulo to z dat Evropského statistického úřadu Eurostat, která zveřejnil ČSÚ.

Nejhorší situace je podle této statistiky v Bulharsku. Tam je příjmovou chudobou a sociálním vyloučením ohroženo 41,3 procenta lidí. Špatně jsou na tom také Rumunsko (zasaženou 37,4 procenta) a Řecko, kde se s chudobou a sociálním vyloučením údajně potýká 35,7 % lidí.

 


INFOGRAFIKA: Evropská unie v roce 2015 – příjmová chudoba a sociální vyloučení


Naopak, nejlepší situace je vedle Česka také ve Finsku (16,8 procenta) a Nizozemsku, kde příjmová chudoba a sociální vyloučení ohrožuje 16 procent obyvatel.

Zajímavé je věkové rozložení osob ohrožených chudobou v rámci EU. Z téměř 27 procent jsou ohroženy osoby mladší 18 let. Pokud jde o seniory nad 65 let věku, těch je chudobou a sociálním vyloučením zasaženo 17,4 procenta.

Česko králem nechudých

V Česku se v roce 2015, ze kterého pocházejí nejnovější data Eurostatu, to týkalo ohrožení příjmovou chudobou nebo sociálním vyloučením 15,6 procenta žen a 12,3 procenta mužů.

Z hlediska složení domácnosti šlo o 13 procent bezdětných rodin a 15 procent domácností s dětmi.

Ohrožení se, logicky, týká nejvíce těch, kdo jsou nezaměstnaní. Těch bylo chudobou zasaženo 57 procent. Naopak, mezi pracujícími se chudoba týkala 6,3 procenta obyvatel. (sfr)

Více o tématu chudoby v ČR čtěte ZDE:

Chudobinec Česko: ČR v čele s Babišem byla oficiálně zařazena mezi chudé země