Na burzovním trhu nakupují energie i dopravní podniky a teplárny. Některé městské společnosti si dodávky plynu a elektřiny zajišťují samostatně.

Města, která si zajišťují energie na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK), nakupují často elektřinu a plyn také pro své městské organizace a společnosti. Některé městské společnosti si však vzhledem k odlišným energetickým produktům nakupují elektřinu a plyn samostatně. Příkladem jsou dopravní podniky nebo teplárenské společnosti.

Dopravnímu podniku města Pardubic klesly díky tomu náklady na energie za několik posledních let o desítky procent. Loňským nákupem na ČMKBK si podnik zajistil cenu elektřiny pro letošní rok nižší o 30 procent, u plynu nižší o 37 procent.

„Nakoupili jsme v extrémně dobrý čas. U plynu jsme docílili nejnižší ceny za dobu, kdy burza existuje. Vývoj cen pečlivě sledujeme,“ informoval ředitel podniku Tomáš Pelikán.

Energie podle něj nakupuje podnik na burze od roku 2011 a úspory jsou každoročně milionové.

Ústí nad Labem ušetří 2,4 milionu ročně

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou si zajišťuje dodávky silové elektřiny na ČMKBK od roku 2012. V roce 2014 se k němu připojil i Dopravní podnik města Ústí nad Labem. Při posledním společném nákupu na letošní rok se těmto dopravcům podařilo znovu významně ušetřit.

„Ústecké trolejbusy najedou více než 3,4 milionu kilometrů. Při roční spotřebě cca 10 000 MWh tímto způsobem nákupu silové elektřiny ušetříme nezanedbatelné finanční částky. Za silovou elektřinu zaplatíme cca o 2,4 milionu korun méně,“ uvedl Libor Turek, výkonný ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem.

Čelákovice snížily náklady o 5 milionů

Energie pro městskou firmu Q-byt Čelákovice začalo město nakupovat v roce 2012. Společnosti, která má na starost městské tepelné hospodářství, to umožnilo zmírnit růst nákladů na teplo jak do městských bytů, tak ostatním organizacím města.

„Vzhledem k tomu, že historicky se ve městě nikdo nezabýval možností ušetřit na této komoditě, město na návrh dozorčí rady Q-bytu vstoupilo na komoditní burzu. A výsledek je až z říše snů. Čelákovice prokazatelně ušetří přes 5 milionů korun,“ uvedl Zpravodaj města Čelákovice.

(pel)