Řecko je na hranicí svých možností. Země prý nebude přijímat zpět migranty z Německa a zemí severní Evropy, mohlo by to být zničující.

Řecko nechce přijímat zpět uprchlíky z Německa a severní Evropy. Další vlna migrantů, která hrozí v létě, zemi zřejmě položí na lopatky. Uvedl to tamní ministr zahraničí Nikos Kotzias.

Podle Kotziase Řecko nemá dostatečnou kapacitu ani finanční prostředky, aby vzala zpět uprchlíky z Německa a dalších zemí severní Evropy.

„Některé země Evropské unie si myslí, že mohou používat Itálii a Řecko jako uzavřené krabice, kde mohou být skladováni uprchlíci,“ řekl Kotzias.

Řecký politik tak reagoval na slova německého ministra vnitra Thomase de Maizièra. Ten uvedl, že poté, co se zlepšil azylový systém v zemi, Německo vrátí odmítnuté žadatele o azyl do Řecka. Německo zastavilo deportace do Řecka v roce 2011.

Evropská komise rovněž navrhuje opětovné zavedení tzv. Dublinských pravidel, podle kterých by uprchlíci museli žádat o azyl v zemi, kde poprvé vstoupili do Evropy.

„To není evropské myšlení,“ varoval Kotzias před setkáním se svým německým kolegou Sigmarem Gabrielem, ke kterému dojde v Aténách.

Řecko podle něj prokázalo velkou lidskost v přijímání uprchlíků.

„Ale nová vlna uprchlíků letos v létě by nás mohla přemoci. Řecko je na hranici svých možností,“ doplnil a vyzval členské země EU k větší podpoře při řešení uprchlické krize.

Během roku 2016 přišly do Řecka desítky tisíc uprchlíků. Jen v prvních měsících roku 2017 do země přijely další 3 tisíce migrantů.

(pel)