Skotsko chystá další referendum o nezávislosti země na Velké Británii. Londýn prý Skoty trhá od EU "proti jejich vůli".

Skotsko se už zase trhá od Británie. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová vyzvala skotské poslance, aby vypsali nové referendum o nezávislosti Skotska na Velké Británii. Zdůvodnila to tím, že Londýn odvádí Skoty z Evropské unie (EU) „proti jejich vůli“.

Skotský parlament bude nyní dva dny debatovat. Definitivně rozhodnout by se mělo ve středu. S právně závazným plebiscitem a jeho načasováním musí ale vyslovit souhlas ústřední britský parlament v Londýně.

Sturgeonová řekla, že není záhodno zpochybňovat právo Skotů na získání „demokratického mandátu k referendu o nezávislosti“. Podle ní je „špatné, nespravedlivé a naprosto neudržitelné“ od britské vlády, aby stála v cestě „skotské volbě“.

Sturgeonová také prohlásila, že je „až ostudně“ málo podrobností o tom, jak bude britský odchod z EU vypadat.

Ve Skotsku se přitom v loňském referendu o takzvaném brexitu většina obyvatel této části Spojeného království vyslovila pro setrvání ve svazku evropských zemí.

Premiérku kritizují konzervativci

Iniciativu skotské premiérky podle očekávání napadli skotští konzervativci. Podle jejich představitelky Ruth Davidsonové postupuje Sturgeonová v otázce s laciným přístupem „jako buldozer“ a v zásadě nemá žádný podrobný plán.

Davidsonová dodala, že je na řešení otázky referenda příliš brzy, když se ještě vůbec neví, jak budou podmínky odchodu Británie z EU vypadat a co z toho nakonec bude Skotsku vyhovovat či nevyhovovat.

Skotská národní strana (SNP) první ministryně Sturgeonové usiluje o nezávislost na zbytku Británie dlouhodobě. První referendum o odštěpení v roce 2014 ale vyhráli příznivci setrvání v unii s Anglií, Walesem a Severním Irskem. Po loňském plebiscitu o brexitu však může být pozice skotských separatistů silnější.

(pel)