Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se bojí, že ho Poslanecká sněmovna zlynčuje.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se v České republice bojí lynčování. Sněmovna ho prý bez důkazů obviňuje z podvodu a chce ho i soudit. Šéf státní pokladny se proto obává, že ho parlament zlynčuje.

V dopise to Babiš napsal premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a vicepremiérovi Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL).

„Poslanecká sněmovna mě zlynčuje! Nestačí jí mé daňové přiznání, majetkové přiznání, potvrzení mých příjmů od renomovaných auditorských společností, které jsem veřejně ukázal,“ napsal Babiš.

„Podvod – ať už se to poslancům líbí nebo ne – je vymezen v trestním zákoníku jako trestný čin a o vině a trestu u nás rozhoduje jen soud. To vyplývá z Listiny základních práv a svobod,“ napsal vicepremiér a lídr ANO předsedovi vlády.

Šéf státní kasy tak odpověděl Sobotkovi na jeho výzvu k vysvětlení příjmů a finančních transakcí. Premiéra vyzval, aby se od jednání sněmovny distancoval.

Sněmovna mě obviňuje bez důkazů, stěžuje si Babiš

Sobotka by podle Babiše měl přenechat vyšetření „smyšlených podezření“ příslušným orgánům. Poslanci se podle něj staví do role žalobce i policie, když mu nařizují, aby něco věrohodně vysvětlil.

„A kdo bude rozhodovat o tom, jestli moje vysvětlení je nebo není věrohodné? Zase Poslanecká sněmovna. Obrazně řečeno, v tomto případě mě obviňují bez důkazů a na základě lží titíž lidé, kteří mě chtějí i soudit. Jak potom může být takový proces objektivní a spravedlivý, když na mě poslanci ani nechtějí počkat a dát mi prostor, abych se osobně obhajoval?“ postěžoval si ministr financí předsedovi vlády.

Sněmovna minulý týden Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Sobotka uvedl, že od Babiše očekává vysvětlení transakcí, které vyvolaly řadu vážných otázek.

Babiš rovněž uvedl, že na výzvu Sněmovny bude v daném termínu, tedy do konce dubna, reagovat písemně. Je přesvědčen o tom, že veřejnosti už své příjmy vysvětlil.

(pel)