Lidovci vedení Pavlem Bělobrádkem (na fotografii) a hnutí STAN si definitivně schválili, že do podzimních parlamentních voleb půjdou společně v koalici.

Lidovci se rozhodli zariskovat a zahrát si ve volbách do Sněmovny o své politické bytí a nebytí. Do podzimních sněmovních voleb půjdou v koalici s hnutím STAN. Vytvoření volební koalice se STAN schválila v sobotu celostátní konference KDU-ČSL. Vytvoření volební koalice před tím oficiálně potvrdilo i vedení hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Volební koalice složená ze 2 subjektů musí ve volbách získat nejméně 10 procent hlasů, pokud se chce dostat do Sněmovny.

Definitivně musí vytvoření volební koalice potvrdit ještě celostátní sněm STAN, který proběhne příští sobotu.

Lidovecké rozhodnutí by ještě mohl změnit květnový sjezd strany.

„Rozhodli jsme, že chceme společně se starosty vytvořit předvolební koalici a v této koalici se ucházet o přízeň těch 30 procent voličů, kteří nechtějí ani pravicový liberalismus, nechtějí ani levici, nechtějí ani nestandardní populisty,“ prohlásil po jednání celostátní konference KDU-ČSL její předseda Pavel Bělobrádek.

Oba subjekty se již shodly na prioritách společného volebního programu i na tom, že v osmi krajích bude volebním lídrem představitel KDU-ČSL a v šesti politik za STAN. Druhé místo na každé kandidátce zaujme vždy zástupce koaličního partnera.

Jako politické priority volební koalice KDU-ČSL a STAN uvedl Bělobrádek „rozhodování na nejnižší úrovni co nejblíže lidem, prozápadní směřování, důraz na židovsko-křesťanské hodnoty a otevřené vládnutí“.

Představitelé KDU-ČSL věří ve snadné překonání potřebné 10-ti procentní hranice.

„Míříme výš, naší ambicí je získat alespoň 15 procent hlasů,“ vyjádřila se místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová. (sfr)