Místopředseda ČSSD Zaorálek připravil program, který chce zatočit s údajně příliš nízkými daněmi.

ČSSD slíbila, že zatočí s údajně pířliš nízkými daněmi. Zavázala se, že pokud vyhraje volby, stát lidem na daních sebere ještě více peněz než dosud. Analytici dlouhodobě upozorňují, že daně jsou v součtu se sociálními a zdravotními odvody v Česku přemrštěně vysoké.

ČSSD si v sobotu na brněnském sjezdu schválila dlouhodobý program, ze kterého bude vycházet i v letošních sněmovních volbách. Na dlouhodobém programu šest měsíců pracoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, kterého sjezd v pátek opět zvolil místopředsedou strany. V padesátistránkovém dokumentu se zabývá mimo jiné otázkami daní nebo privatizace.

„Naše nízká úroveň daňové kvóty podlamuje státní rozpočet a vynucuje si rozsáhlé škrty ve výdajích, zejména v sociální oblasti a infrastruktuře,“ uvedla strana v programu.

Jedním z hlavních taháků strany pro příští volby má být takzvané progresivní zdanění, které by v praxi zvýšilo daně lidem s příjmy nad 50 tisíc hrubého o tisíce korun měsíčně. „Klíčovým nástrojem politiky ČSSD je progresivní daň z příjmů fyzických osob a majetkové daně. Progresivní zdanění je osvědčenou metodou pomáhající hospodářství jak z makroekonomického, tak ze sociálního hlediska,“ napsali sociální demokraté v v dokumentu.