Květináři a floristé musí od 1. března evidovat tržby za každou květinu bez ohledu na to, jak složitou kytici vytvoří. Výjimku mají pouze vlastní vypěstované květiny.

Elektronická evidence tržeb (EET) ovlivnila i svátek MDŽ. Květináři a floristé musí od 1. března své tržby z prodeje evidovat bez ohledu na to, jak složité kytice vytvoří. Pravidlo „ruční výroby“ se na ně totiž nevztahuje. Do 2. fáze EET se nemuseli zapojit pouze ti květináři, kteří si veškeré své květiny vypěstují sami.

Mezi podnikateli se po spuštění 2. fáze EET šířily zmatky o tom, zda kytice vázané v květinářstvích patří až do 3. nebo 4. fáze evidence. Přestože lze vyrábění kytic chápat jako službu a evidování až od pozdější vlny tak dává smysl, je nutné evidovat už od 1. března 2017.

“Prodej nakoupených květin  a uvázání ‚klasické‘  kytice v květinářství spadá do 2. vlny EET,“ uvedla Petra Petlachová, mluvčí finanční správy.

Vázání kytic totiž nespadá do fází, kam patří ruční výroba, ale do vlny maloobchodních a velkoobchodních přeprodejů.

„Osobně to nechápu. Dokonce i já dokážu posoudit, že taková svatební kytice je doslova umělecké dílo, ne jen svazek přeprodaných květin. Proto jsme ostatně sami až doteď květinářkám radili, že složité vazby mohou evidovat až ve třetí fázi. Úředníci ministerstva financí však mezi karafiátem k MDŽ a uměleckou vazbou zjevně nevidí rozdíl,” komentoval Michal Wantulok z firmy Dotykačka.

Podle něj je zarážející, že třeba párek v rohlíku je z jejich pohledu produkt vlastní výroby, který spadá do třetí fáze EET – i když je to jen hotový párek zasunutý do hotového rohlíku.

Stejně jako každé jiné pravidlo i toto má své výjimky: ve třetí fázi, tedy až od března 2018, mohou evidovat ti květináři, kteří si veškeré květiny sami vypěstují.

Další výjimku pak představují věnce, které se dají označit jako „výroba ostatních dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků kromě nábytku“. Takové výrobky je možné začít evidovat dokonce až ve čtvrté fázi EET.

(pel)