EU chce ukládat pokuty členským státům, které odmítají přijímat migranty podle povinných kvót. Za každého odmítnutého uprchlíka by země zaplatily téměř 7 milionů korun (250 tisíc euro).

Česká republika by mohla zaplatit za každého odmítnutého migranta pokutu zhruba 6,8 milionu korun (250 tisíc euro). Předpokládá to nový návrh Evropské komise na přerozdělování uprchlíků.

V rámci návrhů na přepracování žádá Evropská komise zavedení automatizovaného a trvalého mechanismu na přerozdělení budoucích žadatelů o azyl prostřednictvím povinných kvót mezi státy EU. Plán přitom předpokládá uložení finančních pokut státům, které tento mechanismus nepodpoří, a to ve výši 250 tisíc eur za každého odmítnutého migranta.

S plánem však nesouhlasí švédská europoslankyně Cecilia Wikströmová, která místo sankcí požaduje rebelujícím členským zemím sebrat peníze z evropských fondů. Wikströmová má za Evropský parlament na starost vyjednávání ohledně reformy azylového systému. Ta počítá s tím, že v případě uprchlické krize v jedné zemi by automaticky začaly odebírat běžence ostatní členské státy.

Česko to ale dlouhodobě odmítá. Z eurofondů přitom od vstupu v roce 2004 získalo o 600 miliard korun víc, než kolik do společného unijního rozpočtu odvedlo.

Hrozí zablokování peněz z eurofondů

Wikströmová Evropskému parlamentu představí zprávu k revizi dublinského azylového systému. Europoslankyně návrh Komise na uložení pokut odmítá a namísto sankcí požaduje další opatření, například zablokování eurofondů právě zemím, které nechtějí přijímat migranty.

Wikströmová se kromě toho také chystá Evropskému parlamentu předložit požadavek na zrušení bezpečnostních kontrol, které členské státy provádějí u uprchlíků přebíraných z jiných zemí EU. Země se sice chtějí ujistit, jestli migranti nepředstavují bezpečnostní riziko, tento postup ale zpomaluje proces přijímání.

Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko, ale i Bulharsko, Chorvatsko a Rakousko dostali už upozornění od Evropské komise, že jim hrozí správní řízení za jejich odmítání migrantů.

Podle plánu mělo dojít k přesídlení 160 tisíc uprchlíků z táborů v Itálii a Řecku do září 2017. Do konce února ale bylo přemístěno jen 13 546 uprchlíků. Česká republika by na základě kvót měla přijmout 400 migrantů, zatím jich ale přijala jen kolem 50.

(pel)