Armáda ČR podepsala smlouvy na nákup techniky, výzbroje a munice za téměř 3,5 mld. Kč (ILUSTRAČNÍ FOTO).

Armáda ČR nakoupí bojová vozidla, munici a neprůstřelné vesty za téměř 3,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na munici od firmy Sellier&Bellot za 3 mld. Kč. Od firmy Argun koupí 5500 neprůstřelných vest za 255 milionů korun a od firmy SVOS Přelouč čtyři bojová vozidla za 94,5 milionu Kč.

Všechny uvedené kontrakty podepsal náměstek ministra obrany Pavel Beran.

„Armáda získá tolik potřebnou jistotu se zásobováním municí, vojáci dlouho očekávanou balistickou ochranu a speciální síly vozidla vhodná k plnění svých úkolů. Dlouhodobě deklarujeme, že v současné bezpečnostní situaci jsou naším hlavním partnerem české firmy. V případě těchto tří zakázek naplňujeme toto pravidlo beze zbytku. Tam, kde je to možné, nakupujeme a budeme nakupovat doma,“ uvedl k tomu ministr obrany Martin Stropnický.

Vláda už loni rozhodla o tom, že ministerstvo obrany bude v příštích pěti letech odebírat malorážovou munici od české společnosti Sellier&Bellot. Původně schválená částka byla 2,5 miliardy korun. Ministerstvo od počátku uvádělo, že konečná hodnota kontraktu bude záležet na potřebách armády.

Firma Sellier&Bellot by měla dodávat v letech 2017 až 2021 armádě cvičnou i ostrou munici. Měla by být v rážích do devíti milimetrů a v kalibru 12 pro vojenské ruční zbraně.

Jedná se o smlouvu na 61 druhů cvičné i ostré munice do ručních zbraní. Jen v letošním roce by měli vojáci dostat náboje za téměř 300 milionů korun.

„Smlouva s českou armádou poskytuje naší společnosti důležitou referenci k tomu, abychom vyrazili do světa. Ukazuje, že jsme spolehlivý partner s produkcí nejvyšší kvality,“ prohlásil generální ředitel Sellier&Bellot Radek Musil.

Nové neprůstřelné (balistické) vesty dodá společnost Argun za 255 mil. Kč (s DPH). Půjde o celkem 5,5 tisíce vest pro Armádu ČR a Vojenskou policii. Dodávky budou probíhat v letech 2017 až 2020.

Tím bude zajištěna potřeba armády na několik let dopředu. První vesty dostanou vojáci ještě v letošním roce.

„Letos proběhnou vojenské a další potřebné zkoušky. Do konce listopadu armádě dodáme prvních 1500 vest,“ dodal majitel společnosti Argun Stanislav Petr.

Speciální síly budou mít od příštího roku ve výzbroji čtyři nová bojová vozidla. Dodá je společnost SVOS Přelouč. Cena 94,5 mil. Kč s DPH je výrazně nižší, než resort očekával. Kromě vozidel zahrnuje také logistickou podporu a zácvik personálu.

„Je to pro nás v první řadě reference pro zahraniční trhy. Vozidla jsou postavena na unikátním českém podvozku a jsme rádi, že první kusy budou sloužit v české armádě,“ podotkl jednatel SVOS Přelouč Jan Černý.

Armáda letos nakoupí za 25 miliard

Ministerstvo obrany plánuje v letošním roce uzavřít smlouvy nebo finalizovat projekty na modernizaci výzbroje a výstroje v celkové hodnotě 25 miliard Kč.

Již na konci ledna letošního roku podepsalo Ministerstvo obrany s výrobním podnikem TATRA DEFENCE VEHICLE smlouvu na dodávku 20 obrněných kolových transportérů Pandur.

Český výrobce a dodavatel Panduru garantoval nižší cenu podvozkové části, než byla cena od rakouského výrobce před sedmi lety. Rozdílem oproti dříve dodávaným vozidlům je i daleko širší zapojení českého průmyslu.

Nejmladší výrobní podnik českého obranného průmyslu, loni otevřený kopřivnický podnik TATRA DEFENCE VEHICLE (TDV), dodá podle této smlouvy Armádě ČR celkem 6 kusů kolových obrněných vozidel velitelsko-štábních, 14 kusů kolových obrněných vozidel spojovacích a 6 pracovišť pro činnost štábu v poli, která budou funkčně propojeny s velitelskými Pandury.

Jedná se již o historicky druhý kontrakt na dodávku v Česku vyráběných Pandurů po loňském kontraktu na dodávku těchto transportérů pro indonéskou armádu.

Český výrobce zároveň garantuje, že cena strojového spodku vozidla, který se v TDV vyrábí, bude nižší, než byla cena od zahraničního dodavatele před sedmi lety.

„Zatímco cena jednoho podvozku vozidla byla před sedmi lety cca 56 milionů Kč s DPH, naše cena bude nižší než 50 milionů Kč s DPH,“ uvádí Eva Balcárková.

Oproti dříve dodaným Pandurům mají nyní navíc vozidla zvýšenou balistickou ochranu.

Celková cena tohoto kontraktu činí cca 1,7 miliardy Kč bez DPH (cca 2 miliardy s DPH, která se ale vrací zpět do státního rozpočtu). Více než polovina ceny vozidel je tvořena speciálním komunikačním, spojovacím, elektronickým a dalším vybavením, na jehož produkci se významně podílejí desítky českých výrobců a dodavatelů. (sfr)