Od počátku letošního roku připlouvají uprchlíci do Itálie rekordním tempem. Naposledy záchranné lodě dopravily na Sicílii 1300 běženců a dalších 500 migrantů bude na ostrov přivezeno v příštích dnech.

Téměř 1300 uprchlíků připlulo o víkendu na záchranných lodích do Itálie. Dalších 500 migrantů, kteří byli sebráni z lodí u pobřeží Libye, má dorazit na Sicílii v příštích dnech.

Do Itálie připlouvají od počátku letošního roku uprchlíci na lodích rekordních tempem. Mnohem více lidí než v uplynulých třech letech připlouvá ze severní Afriky.

Španělská humanitární organizace Proactiva Open Arms, která provozuje jednu ze záchranných lodí, uvedla, že před jednou ze záchranných akcí se utopilo pět migrantů. Mluvčí pobřežní služby však tuto zprávu nemohl potvrdit.

Na jedné z norských lodí, která pracuje pro evropskou pohraniční agenturu Frontex, o víkendu zahynul 16letý chlapec. Podle velitele lodi Jorgena Berga byl mladík nemocný. Bližší podrobnosti o nemoci nejsou známé, hoch však neměl žádné viditelné zranění, dodal Berg. Jeho národnost nebyla zveřejněna.

Od počátku roku do 2. března ve Středozemí přišlo podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) o život 487 migrantů. Loni za první dva měsíce zahynulo 425 migrantů.

Příjezdy lodí s migranty jsou podle italského ministerstva vnitra letos meziročně vyšší o 57 procent. Zhruba půl milionu migrantů dorazilo do Itálie od roku 2014. Loni to bylo rekordních 181 tisíc uprchlíků.

(pel)