Starostka Calais Natacha Bouchartová se obává o bezpečnost obyvatel města. Hrozí vznik nové Džungle.

Do Calais, kde policie a buldozery byl před čtvrt rokem zlikvidovaly uprchlický tábor Džungle, míří další stovky migrantů. Starostka Calais Natacha Bouchartová se obává o bezpečnost obyvatel města. Hrozí vznik nové Džungle.

Starostka proto vydala dekret, který stanoví, že pravidelná, trvalá rozsáhlá přítomnost osob, které distribuují jídlo migrantům v oblasti u bývalého tábora Džungle, představuje hrozbu pro mír a bezpečí v oblasti.

Starostka zakázala veškerá opakovaná, prodlužovaná shromáždění v oblasti a rozdávání jídla bude napříště porušení zákona.

„Není to nařízení proti rozdávání jídla, ale proti shlukování lidí, kteří narušují veřejný pořádek a představují bezpečnostní a hygienický problém,“ uvedla starostka, která hodlá zabránit vzniku nového tábora.

Dobrovolníci, kteří jídlo rozdávají, si stěžovali, že kvůli zvýšené policejní přítomnosti museli migrantům pomáhat tajně. Neziskovky pomáhající uprchlíkům dále oznámily, že zákaz budou porušovat.

„V tuto chvíli se tu rozdává 500 porcí jídla přistěhovalcům denně. Nenecháme tyto lidi, včetně hodně malých dětí, které nemají ani kde spát, aby umřeli hlady,“ řekl představitel neziskovek Gaël Manzi s tím, že je prý nelidské, aby se rozdávání jídla stalo porušením zákona.

(mir)