Velká Británie zahájí proces odchodu z EU do konce března, i přes odpor Sněmovny lordů.

Brexitu již nic nestojí v cestě. Velká Británie spustí proces odchodu z Evropské unie (EU) i přes odpor Sněmovny lordů. Horní komora v tomto týdnu schválila dodatek, který nutí vládu zajistit občanům Unie stejná práva i po brexitu. To by mohlo zpomalit jednání o odchodu země z EU. Londýn ale navzdory rozhodnutí Sněmovny lordů aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy o vystoupení země do konce března.

„Vyvineme maximální úsilí, aby jednání byla úspěšná pro obě strany a abychom zažehnali hrozby, že budou v dalších zemích povzbuzeny síly ohledně vystoupení,“ řekl na návštěvě v Bratislavě David Davis, britský ministr pro brexit.

Ministr přijel do Bratislavy na schůzku se slovenským premiérem Ficem. Davis nepotvrdil informace britského listu The Daily Telegraph, že Londýn zahájením jednání o odchodu Británie z evropské osmadvacítky ihned ukončí volný pohyb osob pro nové imigranty z ostatních unijních zemí.

„Myslím, že v každé zemi média zaplňují prostor fámami,“ uvedl ministr.

Slovenský premiér Fico zopakoval svůj dřívější názor, že Británie by neměla vyjít z jednání o brexitu vítězně.

„Velmi nám záleží na tom, aby rozhovory mezi Británii a Evropskou unií neskončily tak, že Británie bude mít z toho jen výhody a Evropská unie pouze nevýhody. To by mohlo povzbuzovat další země, aby organizovaly referenda o vystoupení z EU,“ řekl Fico.

Předseda slovenské vlády připustil, že do budoucna budou existovat omezení ohledně příchodu cizinců do Británie. „Náš národní zájem nás nutí zajímat se také o osud občanů Slovenské republiky, kteří jsou ve Velké Británii. Nechceme, aby byli z důvodu brexitu jakýmkoli způsobem poškozeni,“ upozornil Fico.

(pel)