Sazka a Fortuna rozjíždí svůj byznys na internetu, kde budou provozovat loterie online.

Loterijní společnosti Sazka a Fortuna míří na internet. Nově mohou podniky online provozovat loterie jako například Sportku, Eurojackpot, Euromiliony nebo Kasičku. Proti novému zákonu se hlasitě stavěli Piráti. Podle jejich předsedy Ivana Bartoše ministerstvo financí připravilo zákon dle přání lobbistů tak, aby podpořili byznys největších hazardních společností v zemi.

Spuštění her online plánuje Sazka v nejbližší možné době.

„Získání povolení k možnosti sázení tradičních loterií na internetu je důležitým milníkem loterního byznysu v České republice. V okolních zemích jsou loterie na internetu povoleny už mnoho let, Sazka se tak stane největší loterní digitální firmou v České republice. Ovšem terminálová síť bude nadále klíčovým prodejním místem,“ uvedl Václav Friedmann, mluvčí společnosti.

K sázení na internetu bude podle něj nutná registrace, na terminálech půjde sázet nadále i bez ní.

Povolení k možnosti sázení na internetu dostala od ministerstva financí i Fortuna. Šlo o první českou sázkovou společnost, které ministerstvo licenci udělilo. Fortuna může online provozovat například ruletu nebo výherní automaty.

Již na konci ledna podobné povolení získala zahraniční společnost PokerStars. Udělení licence vyžaduje nový zákon o hazardu, který je účinný od 1. ledna.

Proti zákonu se hlasitě stavěli Piráti

„Novelu zákona o hazardních hrách připravovalo ministerstvo financi ve spolupráci s lobbisty vybraných herních společností. Ty se nyní samy chystají obsadit ve svůj prospěch zregulované prostředí na internetu,“ uvedl Ivan Bartoš, předseda strany.

Celou dobu strana upozorňovala, že novelu píšou s ministerstvem financí lidé z vybraných sázkovek.

„Udělením licence Fortuně na online kasino ministerstvo financí v podstatě říká: Je dobře, že ti lidé hrají a prohrávají, ale musí to být u našich kamarádů a my z toho musíme mít také patřičné daně,“ řekl Bartoš.

 Podle Bartoše se potvrdilo, že negativní dopady patologického hráčství nebyly pravým důvodem návrhu novely zákona.

„Faktická kontrola internetu byla schválena pod zcela falešnou záminkou. Místo ochrany patologických hráčů šlo o zájmy tuzemských provozovatelů, kteří zlobbovali ministerstvo financí. Láska opět nezvítězila nad hamižností a klientelismem,“ uzavřel Bartoš.

(pel)