Potvrzeno oficiálně: zavedení EET v prosinci loňského roku donutilo restaurace a hospody ke zvýšení cen.

Babišova EET zavinila zvýšení cen v restauracích a hospodách a to o 3 procenta v prosinci loňského roku. Vyplynulo to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu. Zdražily tradiční české omáčky, nealkoholické nápoje i točené pivo. Restaurace musely od 1. prosince 2016 začít posílat úřadům informace o každém hostovi prostřednictvím státem řízeného systému elektronické evidence tržeb (EET).

Ceny jídel i nápojů v restauracích vzrostly v prosinci loňského roku oproti listopadu zhruba o 3 procenta. U půllitru piva cena stoupla v průměru 80 haléřů.

Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu.

Cena denního menu se zvýšila z 89,30 koruny na 91,49 koruny. Zdražila klasická jídla jako polévka, svíčková na smetaně, hovězí guláš či vepřová pečeně.

Například svíčková na smetaně podražila z listopadových 70,18 koruny za 100 gramů na 73,64 koruny. U guláše cena stoupla o korunu, u vepřové pečeně o dvě koruny, u rybího filé téměř o tři koruny.

Podražily alkoholické nápoje

Podražilo i pivo a víno. Točený světlý ležák zdražil z 32,61 Kč za půl litru na 33,41 koruny. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny.

Dvě deci červeného vína zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a podobně i cena dvou deci bílého vína stoupla z 33,48 na 34,67 koruny.

Restaurace ale musely zdražit i nealkoholické nápoje a kávu.

Dvě deci pomerančového džusu stály v prosinci v průměru 27,48 koruny, což bylo o 2,46 procenta víc než v listopadu. Coca-cola byla dražší o 3,8 procenta.

Turecká káva vyšla v restauraci dráž o 2,7 procenta, zatímco káva z automatu podražila „jen“ o 0,69 procenta.

Hamburger stagnoval

Naopak, ceny jídel v prodejnách rychlého občerstvení v prosinci stagnovaly nebo dokonce  poklesly.

Cena hamburgeru zůstala celoročně na 75 korunách. Párek v rohlíku zlevnil o 33 haléřů a čtvrtka grilovaného kuřete byla levnější o 23 haléřů.

Přijde druhá vlna  

Druhá vlna EET odstartuje ve středu 1. března. Týká se hlavně maloobchodních a velkoobchodních firem.

EET se vedle mincí a bankovek vztahuje i na platby kartou, šekem nebo směnkou, ale také dárkovým poukazem či stravenkami i virtuální měnou typu bitcoin nebo penězi zaslanými přes platební brány, jako je například PayPal.

Plateb převodem z účtu na účet se EET netýká. (sfr)