Policie loni v České republice zadržela 5261 nelegálních uprchlíků, nejvíce jich bylo z Ukrajiny.

Policie v České republice v roce 2016 chytila 5261 uprchlíků, kteří byli v zemi nelegálně. Je to o 3302 zadržených cizinců méně, než v roce 2015, kdy do západní a severní Evropy mířili migranti především ze Sýrie. Nejčastěji byli loni v Česku nelegálně občané Ukrajiny, kteří tvořili téměř třetinu zadržených. 

Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera se statistiky chycených migrantů vrátily do stavu před rokem 2015, než vypukla migrační krize.

„Jedním z důvodů je uzavřená dohoda EU s Tureckem, které přestalo pouštět uprchlíky do Evropy,“ řekl novinářům Majer.

Kromě Ukrajinců v zemi byli nejčastěji nelegálně občané Ruska, Kuvajtu a Vietnamu. Na pátém místě se umístili Syřané, kteří v roce 2015 kvůli uprchlické krizi patřili mezi nejčastěji zadržené cizince. Zatímco v roce 2015 jich v tuzemsku bylo zadrženo 2016, loni 158, což byl pokles o více než 92 procent.

V loňském roce se ze 168 na 56 snížil počet lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu či k překročení hranice. Bylo mezi nimi 13 převáděčů, což bylo meziročně o 105 méně. I tento pokles způsobila menší tranzitní migrace. Cizinecká policie loni odhalila 1430 falešných dokladů a dalších cestovních listin, což bylo o 1072 méně.

Mezi možná rizika pro letošní rok patří podle vedoucího oddělení analýzy rizik cizinecké policie Vladimíra Takáče nebezpečí ze strany občanů Afghánistánu, kteří jsou nyní v Íránu, Řecku, Turecku nebo Makedonii a vyčkávají na přesun do Německa nebo severských zemí.

„I když zájem o severské země opadá,“ podotkl Takáč.

Další obavy se týkají možného zvýšeného počtu uprchlíků, kteří přijdou z Itálie, odkud nyní vede hlavní tranzitní trasa.

(pel)