Armádní letouny Jak-40 bude opravovat firma Glomex MS.

Česká společnost Glomex MS zvítězila ve výběrovém řízení Ministerstva obrany ČR a získala veřejnou zakázku na servisní podporu dvou letounů Jak-40 za 64,5 milionu korun. Letouny u vojenského letectva slouží především k přepravě významných ústavních činit. Je to za krátkou dobu už druhý významný kontrakt, který Ministerstvo obrany ČR uzavřelo se společností Glomex MS.

Koncem září 2016 ministerstvo obrany podepsalo na základě výsledků výběrového řízení smlouvu se společností Glomex MS na servisní služby pro letouny Airbus A319-115(CJ) ze stavu českého vojenského letectva.

Glomex MS bude pro české letectvo zajišťovat i servisní služby pro letouny Jak-40. Smlouva na veřejnou zakázku v hodnotě 64,5 mil. korun má dobu platnosti do listopadu 2020.

Hlavním subdodavatelem společnosti Glomex MS k zajištění servisních služeb pro letouny Jak-40 je běloruský Minský závod civilního letectví č. 407, který má s opravami i údržbou letounů Jak-40 dlouholeté zkušenosti.

Podnik byl založen už v roce 1953 a v současnosti patří k největším firmám v zemích Společenství nezávislých států, které se zabývají opravami, modernizacemi a údržbou civilních dopravních letadel. Minský závod se specializuje především na typy Jak-40, Jak‑42, Jak-52 a Tu-134.

„To, že jsme v krátké době získali druhý kontrakt od tak významného zákazníka, jakým je Ministerstvo obrany ČR, svědčí o kvalitách i výhodných podmínkách služeb, které nabízíme. Máme dlouholeté zkušenosti s dodávkami vojenského materiálu a služeb i spolehlivé a schopné partnery, a to je naše devíza,“ řekl Jiří Sadílek, výkonný ředitel a jednatel Glomex MS.

Glomex MS bude ve spolupráci s běloruským partnerem provádět komplexní údržbu i servis a poskytovat služby spojené s provozem dvou letounů Jak-40 českého letectva, aby stroje vykazovaly vysokou míru spolehlivosti a provozuschopnosti, a také dodávky náhradních dílů v rámci plánovaných, neplánovaných i speciálních opravárenských prací. Do nich jsou zahrnuty i generální opravy motorů.

Společnost Glomex MS rovněž zajistí zaškolení posádek a technického personálu a bude poskytovat technickou, konzultační a poradenskou činnost v souladu s technickou dokumentací výrobce letounů Jak-40. Smlouva také zahrnuje zajištění aktualizací databází a softwarů zařízení i systémů zabudovaných do obou strojů. Glomex MS bude mít na starosti i návrh modernizačních řešení, která nahradí zastarávající části letounů, jejich vybavení či konstrukčních materiálů.

(pel)