Americký prezident Donald Trump věří, že waterboarding funguje, a zvažuje jeho znovuzavedení při vyslýchání lidí podezřelých z terorismu.

Nový americký prezident Donald Trump chce obnovit výslechy podezřelých z terorismu v tajných věznicích CIA v zahraničí. Podle Trumpa „mučení funguje“, a proto také zvažuje, že by nechal znovu zavést použití tvrdých výslechových metod jako například waterboarding. 

V nejbližších dnech se Trump chystá  podepsat exekutivní příkaz, který by anuloval dekrety prezidenta Baracka Obamy, jimiž zrušil věznice CIA v zahraničí a zakázal používání sporných výslechových technik.

Exekutivní příkaz umožní také další fungování námořní základny Guantánamo na Kubě, kde USA drží podezřelé z terorismu. Podpis příkazu by sám o sobě program CIA neobnovil, otevřel by k tomu ale právní cestu.

„Když střílejí, když uřezávají hlavy našim i jiným lidem, když na Blízkém východě uřezávají hlavy lidem, protože jsou to křesťané, když IS dělá věci, o nichž nikdo neslyšel od středověku, proč bych měl silně vnímat waterboarding?“ řekl Trump k námitkám proti použití výslechové techniky, kdy se člověk podrobuje simulovanému topení.

Vyslýchaný je položen na pevnou podložku a přes obličej má položený ručník nebo celofánovou folii. Přes tu je mu pak konstantně přelívána voda, což navozuje pocit topení.

„Mluvil jsem s lidmi na nejvyšších místech v našich tajných službách a ptal jsem se jich – funguje to? Funguje mučení? Jejich odpověď byla rozhodně ano,“ řekl Trump, který o uplatnění waterboardingu mluvil opakovaně už v předvolební kampani.

Jeho použití hájil po atentátech v Bruselu a na istanbulském letišti. Trump zdůraznil, že rozhodnutí nenechá jen na sobě.

„Budu spoléhat na Pompea, Mattise a celou svou skupinu a pokud to nebudou chtít dělat, pak je to v pořádku. Pokud ano, tak to rozhodně podpořím,“ dodal Trump.

Tajné věznice zřídila v cizině CIA za vlády prezidenta George W. Bushe po útocích z 11. září 2001. Umožnil v nich používat i rozšířené výslechové techniky, de facto mučení. Jeho nástupce Barack Obama je po svém nástupu do funkce v roce 2009 zakázal, celý nákladný program zrušil a nechal prošetřit.

CIA se hájila, že takto získala důležité informace, ale v roce 2014 senátní výbor pro kontrolu zpravodajských služeb dospěl k závěru, že technika není účinná při získávání informací a CIA mohla potřebné údaje získat i jinou cestou.

(pel)