Premiérka Theresa Mayová potvrdila tvrdý brexit, Velká Británie vystoupí z jednotného unijního trhu.

Britská premiérka Mayová oznámila tvrdý brexit, tedy úplný odchod Velké Británie z jednotného trhu EU. Součástí tvrdého brexitu bude i kontrola počtu imigrantů ze zemí EU. Británie se podle Mayové rozhodla budovat „globální Británii“. Po oznámení tvrdého brexitu výrazně posílila britská libra. 

Británie podle Mayové touží po zcela novém partnerství s EU, které bude respektovat odlišnost ostrovní země a její nové aspirace. Hodlá odstoupit od Soudního dvora EU, od jednotného trhu a od dalších unijních struktur.

„Zůstat členem tohoto trhu by znamenalo, že musíme být svázáni evropskými zákony. Ve výsledku bychom tedy prakticky Unii neopustili,“ vysvětlila.

V klíčové části projevu britská premiérka oznámila, že Spojené království si vyjedná zvláštní obchodní dohody s Evropskou unií.

Mayová by podle svých slov raději opustila EU bez jakékoli obchodní dohody, než s nevýhodnou dohodou pro Británii. S odchodem země z jednotného evropského trhu podle ní souvisí i radikální snížení množství peněz, které ostrovní království bude v následujících letech posílat do společné evropské kasy.

Británie chce nové partnerství

Země podle ní musí vyjednat podmínky odchodu a také vybudovat silnou Británii. K tomu se dá dospět jen sjednocením všech čtyř částí Spojeného království. Mayová také připomněla, že Velká Británie se po brexitu musí spolehnout na diverzitu a svou rozmanitost hýčkat.

„Všichni občané EU budou v Británii vítáni.Nikdo nechce vracet hranice, které jsme znali“,“ řekla Mayová.

Premiérka v dalším bodu své řeči ale dodala, že Britové musí více kontrolovat imigraci.

„Brexit znamená mít pod kontrolou počet lidí přicházejících z EU.“

Brexit je nejistou cestou

Mayová připustila, že brexit je pro Británii nejistou cestou. Věří však, že zemi čeká lepší budoucnost a postavení ve světě. Vyzvala Brity k jednotě.

Mezi některé plány Theresy Mayové patří posílení Británie, společná bezpečnostní politika, volný obchod, nebo i ochrana práva Britů v Evropské unii, stejně jako občanů EU na území Spojeného království.

Mayová v poslední době čelila kritice, že její přístup k brexitu je vágní, a že žádný plán nemá. V loňském hlasování se v červnovém referendu pro brexit vyslovilo 52 procent voličů, 48 jich bylo proti.

Premiérka chce zahájit vyjednávání podmínek odchodu s evropskými partnery nejpozději koncem března. Tato jednání by měla podle různých komentářů trvat 18 až 24 měsíců.

Libra po oznámení premiérky výrazně posílila

Slova o odchodu Británie z jednotného trhu EU „vystřelila“ během několika minut sterling o 2,5 procenta. Libra v si odpoledne připisovala při kurzu 1,238 za americký dolar již téměř 2,8 procenta.

Oproti euru ostrovní měna při obchodování 1,156 libry za euro posílila o více než 1,9 procenta.

(pel)