Politické strany a hnutí v ČR loni dostaly ze státní kasy přes půl miliardy korun.

Politické strany a hnutí v České republice dostaly v roce 2016 od státu na příspěvcích více než půl miliardy korun. Nejvíce peněz získala ČSSD, následovaly KSČM a hnutí ANO. Celkem stát přispěl na činnost 32 politickým subjektům. Data vyplynula z informací zveřejněných ministerstvem financí.

Stát loni uhradil stranám a hnutím pravidelné příspěvky na činnost, které se vyplácejí v závislosti na počtu poslanců, senátorů a krajských zastupitelů a na volebním výsledku v posledních volbách do Poslanecké sněmovny.

Vzhledem k tomu, že se loni nekonaly sněmovní ani evropské volby, nemohly strany získat mimořádný příspěvek, který stát vyplácí jako jednorázovou úhradu volebních nákladů v závislosti na počtu získaných hlasů.

Sociální demokraté loni dostali od státu 128,7 milionu korun. S odstupem následovaly KSČM, které stát přispěl 79,4 milionu korun, ANO s 68,7 milionu korun a ODS s 60 miliony korun. KDU-ČSL dostala od státu 46,2 milionu korun, TOP 09 získala 40,6 milionu korun a Úsvit 22 milionů korun.

Z menších stran dostala Strana zelených 25,6 milionu korun. Částku však ovlivnila skutečnost, že stát straně dodatečně vyplatil i příspěvek za rok 2015.

Starostové a nezávislí (STAN) získali od státu 11,2 milionu korun. Nárok na příspěvek měli i piráti, Strana práv občanů a řada regionálních uskupení.

Stát vyplácí stranám za každého poslance nebo senátora 855 tisíc korun ročně, za každého krajského zastupitele nebo zastupitele hlavního města Prahy 237 500 korun.

Kromě toho mají strany, které získaly ve sněmovních volbách přes tři procenta hlasů, nárok na roční dotaci šest milionů korun, k níž se přičítá 200 tisíc korun za každou započatou desetinu procentního bodu.

Strany, které získaly přes pět procent hlasů, a dostaly se tak do Sněmovny, získávají deset milionů korun.

Vyplacené příspěvky politickým stranám v roce 2016:

Zdroj dat: Ministerstvo financí

(pel)