Úředníci ministerstva vnitra podle prezidenta Miloše Zemana neodhalí skutečné dezinformace.

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že úředníci ministerstva vnitra nejsou schopni odhalit skutečné dezinformace – pro jejich odhalování totiž nemají patřičnou kvalifikaci. Podle prezidenta nikdo nemá monopol na pravdu a někteří pracovníci nového útvaru, který se od začátku roku věnuje boji s dezinformacemi v kyberprostoru, jsou navíc podle Zemana ideově zaujatí.

Prezident své stanovisko zveřejnil bezprostředně po schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovanec (ČSSD), jejímž tématem byl vznik Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH).

„Odhalení skutečných dezinformačních kampaní vyžaduje kvalifikaci a zdroje zpravodajských služeb, což 15 úředníků na ministerstvu vnitra nemá,” uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček s tím, že: „Nikdo nemá monopol na pravdu”.

„Dosavadní personální struktura tohoto útvaru svědčí spíše o ideové zaujatosti některých jeho pracovníků, což se projevuje i dokumentovaným negativním vztahem k nově zvolenému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi,” uvádí se v prohlášení Hradu.

Zeman se již před prezidentskými volbami v USA označil za Trumpova příznivce.

Úřad, který spustil svou činnost 1. ledna letošního roku, je prezidentovi trnem v oku, často se proti němu vymezoval. Otřel se o něj například ve svém vánočním poselství, v němž jej označil za „novodobého Koniáše” a považuje ho za cenzuru.

Podle Chovance se o cenzuru nejedná

Ministr Chovanec trvá na tom, že o cenzuru nejde. Stát má podle něj pouze dát své stanovisko k informacím, které jsou zásadní například pro bezpečnost.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že centrum nebude mít „tlačítko na vypínání internetu“, nebude vnucovat lidem pravdu ani provádět cenzuru. Nebude z internetu ani z tištěných médií odstraňovat žádný obsah.

Centrum také nemá být bezpečnostním sborem, orgánem činným v trestním řízení ani zpravodajskou službou.

„Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ani žádné jiné pracoviště ministerstva vnitra nebude cenzurovat obsah médií ani internetu,” reagovala na Zemanova slova mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Nový odbor je součástí Centra boje proti terorismu, které vzniklo v reakci na teroristické útoky v Evropě. Zjištění by měl předávat policii, armádě a tajným službám. Jedna z částí odboru se specializuje na zjišťování dezinformací z otevřených zdrojů (včetně sociálních sítí) a jejich vyvracení.

(pel)