Německo zvažuje, že všechny podezřelé z terorismu označí elektronickými náramky.

Německo uvažuje nad označením všech potenciálních teroristů prostřednictvím elektronického náramku umístěného na kotník. Nově by takto byli označeni i ti extremisti, kterým ještě nebyl soudem prokázán žádný trestný čin spojený s terorismem. Dohodli se na tom němečtí ministři vnitra a spravedlnosti Thomas de Maiziére a Heiko Maas, kteří tak chtějí zabránit opakování předvánočního útoku z Berlína.

Německé bezpečnostní složky nyní registrují asi 550 radikálů, kteří by mohli spáchat útok. Jedním z takto označených extremistů byl v minulosti také Tunisan Anis Amri, který v prosinci zaútočil na vánoční trh v Berlíně.

Ani pozornost, kterou mu úřady věnovaly, nestačila k tomu, aby se útoku předešlo. Němečtí ministři proto zvažují další opatření.

„Musíme udělat všechno pro to, abychom si udrželi přehled o osobách, které mohou představovat hrozbu, i před jejich možným odsouzením,“ uvedl ministr spravedlnosti Maas.

„Přitom nemůže být tabu ani použití elektronických náramků.“

Maas už nedávno do připomínkového řízení předložil návrh, podle něhož by elektronické sledování bylo možné v případech extremistických pachatelů odsouzených mimo jiné za terorismus nebo jeho podporu.

Opatření mají úřadům usnadnit postup

Už od roku 2011 je v Německu možné pomocí elektronických náramků sledovat pachatele sexuálních a násilných trestných činů, kteří byli odsouzeni alespoň ke třem letům vězení.

Navrhovaná opatření podle de Maiziéra přispějí k bezpečnosti občanů, aniž by nepřiměřeným způsobem zasahovala do jejich svobod.

Oba ministři se dohodli například na tom, že pro uchazeče o azyl, kteří lžou o své identitě, bude zpřísněna povinnost pobytu na určitém místě.

Do budoucna by také mělo být jednodušší vzít do vazby osoby, které chce Německo deportovat do zemí původu. Týká se to takových lidí, kteří představují bezpečnostní či teroristickou hrozbu.

Při útoku kamionem na vánoční trh v Berlíně v prosinci loňského roku Tunisan Anis Amri  zabil 12 lidí a další desítky zranil. Masakr vyvolal ve spolkové republice velkou diskuzi i proto, že Amriho několik měsíců sledovaly německé tajné služby a Německo se ho také neúspěšně pokoušelo vrátit do jeho vlasti.

(pel)