Nezaměstnanost v ČR v prosinci překročila hranici 5 procent, bez práce bylo 381 373 lidí.

Nezaměstnanost v České republice v prosinci 2016 stoupla na 5,2 procenta z listopadových 4,9 procenta. Bez práce bylo 381 373 lidí, což je téměř o 250 tisíc více než počet volných pracovních míst.

Nezaměstnanost v Česku loni v prosinci se zvýšila na 5,2 procenta z listopadových 4,9 procenta. Předloni v prosinci byl podíl lidí bez práce 6,2 procenta.

Lidí bez práce v prosinci přibylo o 18 618 na 381 373 uchazečů, což je ale nejnižší prosincová hodnota od roku 2008.

„S příchodem zimy postupně končí sezónní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. 12. 2016 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce (ÚP) Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost během celého loňského roku podle ní kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy. V meziročním srovnání ale setrvale klesala a naopak rostl počet volných pracovních míst.

„Situace na trhu práce se tedy, díky rostoucí ekonomice, dostala na hodnoty před hospodářskou krizí,“ dodala.

Nejvíce lidí bez práce je v Karviné a Mostě

Počet volných pracovních míst v prosinci ve srovnání s předchozím měsícem klesl o 2 804 na 132 496. Přesto je to ale nejvyšší prosincová hodnota od roku 2007. Meziročně se počet volných pracovních míst zvýšil o 29 951.

Z jednotlivých krajů byla v prosinci nejnižší nezaměstnanost v Praze, a to 3,4 procenta, předstihla tak Plzeňský kraj, kde byla nejnižší v předchozích měsících. Naopak nejvyšší nezaměstnanost zůstala v Ústeckém kraji, a to 7,8 procenta.

Nejmíň nezaměstnaných mají okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ – necelá dvě procenta. Naopak nejvíc lidí hledá zaměstnání v Karviné a Mostě, kde je bez úvazku každý desátý.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,9 uchazeče. Největší nápor je na Karvinsku, kde je na jedno místo 15,9 uchazeče.

Zaměstnavatelé hledali v prosinci hlavně řidiče kamionů, stavební dělníky nebo kuchaře. Naplno se rozjela zimní sezona v horských střediscích, kde byl zájem o trenéry a instruktory lyžování nebo pracovníky v hotelích.

(pel)