Lidovci chtějí od elektronické evidence tržeb (EET) osvobodit živnostníky a řemeslníky.

Vládní KDU-ČSL navrhuje zrušit třetí a čtvrtou fázi elektronické evidence tržeb (EET) u živnostníků a řemeslníků. U restaurací, obchodů a hotelů by evidenci zachovali. U ostatních podnikatelů by to podle nich vše šlo vyřešit jinou cestou.

Od prosince odesílají každou přijatou tržbu restaurace a hotely, v březnu se k nim přidají maloobchody a velkoobchody. V roce 2018 by měli evidovat tržby všichni ostatní podnikatelé, kteří přijímají hotové peníze.

Právě poslední dvě fáze, které startují v příštím roce, jsou podle KDU-ČSL zbytečné. Předseda strany Pavel Bělobrádek to uvedl v souvislosti s uplatněním paušálních výdajů řemeslníků a živnostníků.

„Chceme zachovat pro živnostníky a řemeslníky výhody počítání výdajů paušálem, a tedy zrušit třetí a čtvrtou fázi EET,“ řekl Bělobrádek.

Paušální výdaje však s výběrem daní nemají mnoho společného. Spočívají ve snížení administrativní zátěže tím, že si živnostník uplatní náklady předem stanovenými procenty z přijatých tržeb. Ty však nejdříve musí přiznat a od toho je právě elektronická evidence.

Na to, že spolu EET a paušály nesouvisí, upozornil i předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

„EET je tu kvůli lepšímu výběru daní, paušály kvůli snížení administrativní zátěže. Místo rušení třetí a čtvrté fáze by stačilo stanovit minimální obrat. U lidí s příjmy do půl milionu nemá EET žádný význam,“ zkritizoval Bělobrádkův nápad.

Přístup lidovců sklízí kritiku

Lidovci považují za správné, aby své tržby elektronicky evidovaly restaurace, hotely a obchody. U ostatních podnikatelů by podle nich šlo vše vyřešit jinou cestou. Bělobrádek chce, aby o tom, zda se do EET zapojí všichni živnostníci, rozhodli voliči ve volbách.

„Proto jsme prosadili odsunutí posledních dvou fází až po volbách na rok 2018, kdy bude vidět, jak EET funguje, a to je fér,“ řekl předseda KDU-ČSL.

K návrhu se kriticky postavil i premiér i Bohuslav Sobotka, podle kterého je to čistá politika.

„Lidovci se chystají vlézt do postele s Gazdíkovými starosty a tohle má být nejspíš nějaká programová úlitba,“ řekl premiér.

Přístup lidovců k EET kritizoval i předseda TOP09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

„Nechat EET jen pro hostinské a pro všechny ostatní ne je šílená diskriminace. Jsem přesvědčen, že jediné, co se s tím opravdu dá udělat, je zrušit to celé,“ uvedl Kalousek.

(pel)