Ministerstva na energetickém trhu znovu nakupovala elektřinu a plyn.

Ministerstva si v roce 2016 zajistila dodávky energií na Českomoravské komoditní burze Kladno. Řada resortů uveřejnila informace o ušetřených milionech.

V prosinci informovala o nákupu na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) pro celý resort dopravy Správa železniční dopravní cesty a Ministerstvo dopravy ČR.

Podle článku v Dopravních novinách působí SŽDC v pozici centrálního zadavatele už od roku 2013 a na kladenské burze zajišťuje nákup zemního plynu a elektřiny pro 13 organizací resortu Ministerstva dopravy ČR. Při posledním nákupu energií na rok 2017 se podařilo snížit náklady celého resortu meziročně o 30 milionů korun.

V závěru roku informovalo o nákupu elektřiny a plynu na svém webu Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, které si tím snížilo náklady na energie o 22 procent.

Podle náměstkyně pro řízení ekonomicko-provozní sekce Simony Zikmundové vede nákup na ČMKBK k tlaku na větší pokles cen energií, než je tomu u jiných forem výběru dodavatele.

Na kladenské komoditní burze si ministerstvo v říjnu zajistilo 7 tisíc megawatthodin (MWh) elektřiny a téměř 6 tisíc MWh zemního plynu na další dvouleté období. Úspory i při nevelké spotřebě ministerstva a jeho organizací dosáhnou téměř dvou a půl milionu korun.

Komoditní burza je pro ministerstva prý ideální

Ministerstvo místního rozvoje navázalo na nákupy z předchozích let, kdy si ověřilo efektivitu tohoto modelu nákupu komodit. Komoditní burza je podle ministerstva pro nákup energií optimální. Jedná se o tradiční trh se speciálními pravidly a s přítomností státního dozoru.

V první polovině roku 2016 se pochlubilo úspěšným nákupem energií na ČMKBK i Ministerstvo obrany ČR, které díky tomu v roce 2017 ušetří více než 51 milionů korun.

„Rozhodnutí důsledně centralizovat nákup energií opět přineslo své výsledky. Resortem nakupované objemy energií jsou pro dodavatele natolik zajímavé, že jimi nabízené jednotkové ceny nám v konečném výsledku umožňují dosahovat úspor v řádu desítek milionů korun ročně,“ zhodnotil nákup v červnu 2016 ministr obrany Martin Stropnický.

Ministerstvo kultury ČR snížilo náklady na energie v nadcházejícím roce o více než 8 milionů korun.

„Už v roce 2016 jsme uhradili o 17 milionů méně než v předchozím roce. Obchodování na burze probíhá elektronicky aukčním systémem. V současnosti je tento trh centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a plynu v České republice,“ uvedl náměstek pro řízení sekce ekonomické a provozní René Schreier.

„Ministerstvo kultury v rámci svého systematického přístupu k trendu centralizace nadále vytváří podmínky pro efektivnější využití prostředků státního rozpočtu ve své rozpočtové kapitole,“ doplnil.

Ve shrnujícím článku zmínilo nákup energií na svém webu i Ministerstvo spravedlnosti ČR. Nákupem elektřiny a plynu na ČMKBK snížilo náklady svého resortu o šestnáct procent. Meziročně tak ušetří 26 milionů korun.

(pel)