Policie v ČR posílila bezpečnostní opatření, která vyjdou na desítky milionů ročně. Policisté v ulicích jsou vyzbrojeni samopaly.

Policie v České republice zvýšila po berlínském útoku bezpečnostní opatření, která potrvají až do 2. ledna. Výdaje na bezpečnostní kroky dosahují desítek milionů korun. Po celé zemi hlídkují v ulicích policisté se samopaly, na náměstích jsou betonové zábrany proti autům. Praha posílila bezpečnostní opatření také v MHD a v centru metropole.

Policie v Česku zvýšila bezpečnostní opatření po berlínském útoku, který si vyžádal 12 obětí. Opatření se týkají zejména míst, kde se pohybuje velké množství lidí, například na vánočních trzích, nádražích nebo v obchodních centrech. Policie tam posílila hlídky a v Brně, Jihlavě, Plzni, Ostravě a Liberci zablokovala i vjezdy na trhy.

„Je to spíše z určitého psychologického pocitu pro českou veřejnost, že se opatření dělají. Jsou to buď půlmetrové betonové zábrany nebo automobily či jiné technické zábrany. Nechceme strašit veřejnost víc než je zdrávo a stavět nějaké dvoumetrové zátarasy,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Podle něj různé zábrany vyrostly ve více městech. Zmínil kromě Prahy i Brno, Ostravu či Plzeň.

Zvýšený počet policistů se samopaly je na řadě míst patrný už od úterý. K dvoučlenným hlídkám dnes v Praze přibyli i příslušníci na koních.

Podle Chovance se po svátcích v době povánočních výprodejů policisté zaměří i na větší ochranu nákupních center. Počítá se také s ostrahou dalších objektů, třeba vybraných kostelů v době půlnočních mší. Policie vytipovala celkem asi 40 akcí, kterým bude věnovat mimořádnou pozornost.

Výdaje na bezpečnostní kroky by mohly dosahovat desítek milionů korun. Suma bude podle Chovance záviset na tom, jak dlouho opatření potrvají. Odhadl ji na třicet milionů.

(pel)