Kvůli zavedení EET může více než 860 obcí přijít o místní hospodu nebo obchod.

Kvůli zavedení elektronické evidence tržeb (EET) může více než 860 obcí přijít o místní hospodu nebo obchod. Nyní je ohroženo zhruba 1470 provozoven. Vyplývá to z průzkumu Sdružení místních samospráv (SMS), do něhož se zapojili představitelé různých živností.

Z dotazníkového šetření, které sdružení nechalo vyplnit starosty 1500 menších obcí, vyplývá, že o hospůdku či prodejnu by mohlo přijít více než osm set obcí. Ohrožených provozoven je podle průzkumu téměř 1500.

„Nečekali jsme takto výrazný dopad,“ řekl předseda sdružení a europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

K nejohroženějším patří podle něho hospody bez teplého jídla, ale i maloobchody.

Ministerstvo financí se proti tvrzení průzkumu Sdružení místních samospráv vymezilo s tím, že je manipulativní. Podle úřadu bylo jediným cílem ankety překroutit realitu.

„Ministerstvo financí se ostře ohrazuje proti účelově zkreslené a politicky motivované anketě iniciované Sdružením místních samospráv a souvisejícím výrokům jeho předsedy Stanislava Polčáka, které mají za cíl vyvolat u občanů dojem masové likvidace restauračních zařízení v důsledku zavedení elektronické evidence tržeb,” uvedl úřad v prohlášení.

Proti tomu se předseda Polčák ohradil a odmítá, že by šlo o manipulaci. Pouze prý rozeslali na obecní úřady dotazníky a posbírali jejich odpovědi. Nyní tedy podle Polčáka pouze interpretují získaná data. Podle něj z průzkumu nevyplývá, že by restaurace hned zanikly, ale že jsou nyní ohroženy.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na tvrzení sdružení místních samospráv reagoval slovy, že průzkum byl zpolitizovaný.

„Máme informace, že ty informace nebyly pravdivé, že ty hospody fungují. Sami hospodští se ozývají, že fungují, protože jim to dělá negativní reklamu,” řekl Babiš.

(pel)