Ostrava schválila rozpočet na rok 2017 se schodkem téměř 1 miliarda.

Ostrava bude v roce 2017 hospodařit s téměř miliardovým schodkem v rozpočtu. Zastupitelé města schválili rozpočet na příští rok, v němž počítá s výdaji 7,997 miliardy korun a příjmy ve výši 7,094 miliardy korun. Pro rozpočet hlasovalo 31 z 50 přítomných zastupitelů, jeden byl proti a 18 se hlasování zdrželo.

Rozdíl v rozpočtu vykryje prostředky na svých bankovních účtech. Přesto Ostrava snižuje své příjmy například zákazem hazardu, který začne platit už od ledna. Město tak ročně přijde o 260 milionů korun.

Příjmy města mají být v příštím roce zhruba o 250 milionů korun vyšší než letos. Výdaje budou vyšší zhruba o dvě miliardy. Na investice město v příštím roce dá 2,126 miliardy korun, což je o 884 milionů více než letos.

Největší podíl na růstu výdajů, a to o 185 milionů korun, má posílení dotací a rezerv pro městské obvody, které v příštím roce dosáhnou 1,193 miliardy korun. Primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že jde dosud o nejvyšší částku.

Rozpočet je podle něj dobrý z hlediska všech parametrů.

„Zakládá nejvyšší investice města od roku 2009. Přináší rekordní výši dotací městským obvodům. Rozpočet je dobrý i tím, že to všechno není na úkor zadluženosti města, ale naopak, město nadále i v roce 2017 bude snižovat svoji zadluženost,“ řekl Macura.

Náměstkyně primátora Iveta Vozňáková (hnutí Ostravak) řekla, že město předpokládá, že svůj dluh 3,033 miliardy korun sníží na 2,58 miliardy.

„Už nyní je Ostrava mezi velkými českými městy městem s nejnižším dluhem na obyvatele,“ komentoval to primátor.

(pel)