Tatra Trucks by ráda oslovila také ženy a podpořila u nich zájem o technické profese.

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks chce, aby ve výrobě pracovalo více žen. V letošním roce společnost uskutečnila náborovou kampaň a od začátku roku přijala přes 350 nových zaměstnanců. Nyní v Tatře pracuje 1349 zaměstnanců a s náborem nových pracovníků automobilka nekončí. Ráda by oslovila také ženy a podpořila u nich zájem o technické profese.

V dnešní době již technické profese v nejstarší automobilce ve střední Evropě nejsou tak fyzicky náročné jako dříve. Obsluha strojů vyžaduje spíše pečlivost, přesnost a přemýšlení. Tatra proto přichází s nabídkou technických pracovních pozic také pro ženy.

„Chceme technicky vzdělané ženy nalákat i do tradičně mužsky vnímaných profesí. Dnes už neplatí, že veškeré technické profese ve výrobě mohou vykonávat jen muži z důvodu fyzické náročnosti,“ uvedla Kateřina Nogolová, personální ředitelka společnosti Tatra Trucks.

Mezi pozice, které mohou v Tatře zastávat i ženy, patří například obráběčka kovů, která má na starost broušení, soustružení a ostření složitějších nástrojů. Dále je to koordinátorka výroby, která zodpovídá za rozplánování určené výrobní oblasti a spolukoordinuje činnost dílen nebo stanovuje plánovací činnosti. A v neposlední řadě pozice techničky servisu nebo skladnice.

Práce v tradiční české automobilce je zajímavá i proto, že zde neprobíhá masová výroba, ale téměř každý automobil je speciál. Je proto nutné, aby specialistou byl i každý zaměstnanec společnosti. V příštím roce plánuje Tatra vyrobit 1700 vozů, což znamená zdvojnásobení produkce automobilky během dvou let.

(pel)