EET podporuje 58 procent lidí, většina podikatelů se bojí zneužití úřady.

Třetina obyvatel je proti elektronické evidenci tržeb (EET). Podle většiny podnikatelů povede nový systém ke zneužití informací o firmách úřady. Vyplývá to z výsledků prosincového průzkumu agentury Median.

Zavedení EET má podle průzkumu podporu 58 procent lidí. Likvidační dopad čeká 14 procent podnikatelů a až 59 procent se obává, že nová povinnost povede ke zneužívání informací o firmách politiky a Finanční správou.

Ze 616 dotazovaných podnikatelů a živnostníků 49 procent uvedlo, že na jejich podnikání bude mít evidence tržeb negativní vliv. Pětina nepředpokládá žádné dopady a pozitivní vliv očekává desetina účastníků průzkumu. O zdražení služeb nejčastěji mluvili podnikatelé z oblasti stravování, ubytování a řemesel a podnikatelé s obratem do půl milionu korun.

Největší obavy mají řemeslníci a stavebníci

Z podnikatelů 55 procent věří, že nový systém povede k vyššímu výběru daní. Celkem 52 procent má ale obavy, že nová povinnost podnikatelské prostředí nenarovná. Skoro dvě třetiny podnikatelů mezi hlavní zdroje obav z EET zařadily nárůst administrativy.

Zavedení EET v jejich oboru se nejméně bojí podnikatelé v oblasti poradenství, informačních technologií a finančních služeb. Největší obavy naopak mají řemeslníci a stavebníci, kterých se zatím elektronická evidence netýká. V 15 procentech dokonce mluví o možném konci živnosti.

Z lidí, kterých mezi 7. a 10. prosincem Median vyzpovídal 904, podporuje zavedení evidence tržeb 90 procent mezi voliči ANO a mírná většina podporovatelů KSČM. Na otázku, zda znají podnik, který kvůli EET skončil, odpovědělo kladně 18 procent lidí. Zdražení zaregistrovalo 31 procent respondentů. Ochotu nahlásit podnikatele, který EET obchází třeba tím, že nevydá účtenku, vyjádřila šestina lidí.

(pel)