Průmyslový holding Czechoslovak Group Jaroslava Strnada vydává dluhopisy za 1,5 miliardy korun.

Průmyslový holding Czechoslovak Group Jaroslava Strnada vydává dluhopisy za 1,5 miliardy korun se splatností v prosinci 2021. Emisí pověřil Českou spořitelnu a UniCredit Bank jako vedoucí spolumanažery.

„Cílem emise je zejména posílit kapitál skupiny pro další investice do průmyslových kapacit,“ uvedl Andrej Čírtek, mluvčí holdingu.

Dluhopisy budou mít pohyblivý výnos a datum emise je stanoveno na 16. prosince 2016. Vedoucí spolumanažeři budou dluhopisy nabízet především profesionálním zákazníkům. Jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu je stanovena na 3 miliony korun.

Úpis dluhopisů bude probíhat formou nabídky, která začala 5. prosince 2016. Dluhopisy budou vydány jako zaknihované cenné papíry v Centrálním depozitáři cenných papírů a předpokládá se jejich přijetí k obchodování na regulovaném trhu Burzy cenných papírů Praha. Czechoslovak Group hodlá touto emisí vstoupit na kapitálový trh v České republice.

Holding Czechoslovak Group získává kapitál nejen klasickými nástroji, jako jsou bankovní úvěry nebo emise dluhopisů, ale zkouší i progresivní cesty tzv. sdílené ekonomiky. Společnost Elton hodinářská, výrobce hodinek Prim, který je součástí holdingu, získává financování prostřednictvím portálu finGOOD.cz, který umožňuje investovat drobným investorům dát investici české firmě.

Zatímco v případě dluhopisů je hodnota emise 1,5 miliardy korun, v případě finGOOD.cz se jedná o řádově nižší částku – 1 milion korun. Tomu ale odpovídá i povinná minimální výše investice. U dluhopisové emise je to několik milionů korun, u finGOOD.cz stačí 5000 korun.

Holding se chystá oživit Avii

Czechoslovak Group je holding zastřešující významné průmyslové podniky zejména v České a Slovenské republice. Holding buďto přímo, nebo prostřednictvím svého stoprocentního majitele Jaroslava Strnada, drží většinové podíly v automobilce Tatra Trucks, výrobci hodinek Prim společnosti Elton hodinářská, podniku na vývoj a výrobu speciálních vozidel Excalibur Army či celosvětově významném producentovi brzdových systémů pro kolejová vozidla Dako-CZ.

Aktuálně holding připravuje obnovení výroby užitkových automobilů Avia poté, co byl na jaře 2016 koupen stejnojmenný podnik v pražských Letňanech od indického vlastníka. Strategií holdingu je rozvíjet tradiční průmyslové podniky, které nejsou montovnami, ale provozují výrobu s vysokou přidanou hodnotou a exportním potenciálem.

Konsolidované tržby Czechoslovak Group za rok 2015 byly ve výši 4,7 miliardy korun a EBITDA dosáhla 1,27 miliardy korun. Tyto ekonomické informace však nejsou úplné bez zmínění významných podniků, které ovládá stejný majitel, ale v roce 2015 ještě nebyly součástí konsolidovaného holdingového celku. Celkový součet tržeb společností konsolidačního celku CSG a společností kontrolovaných stejným majitelem dosahuje 13,6 miliardy korun, ukazatel provozního zisku (EBITDA) 1,5 miliardy korun.

(pel)