Počet restaurací a ubytovacích zařízení v Česku se za poslední 4 roky podstatně snížil. Důvodem je vysoká konkurence. Od prosince na tuto oblast dopadne Babišova EET.

Počet firem a živnostníků podnikajících v oblastech ubytování a stravování se v posledních 4 letech v Česku snížil o téměř 4 tisíce. Právě na tyto 2 oblasti dopadne jako první elektronická evidence tržeb (EET), kterou stát zahájí 1. prosince letošního roku. Počet restaurací se od roku 2013 snížil o 2746 a počet ubytovacích zařízení klesl o 1138.

Vyplynulo to z analýzy společnosti Bisnode.

První fáze elektronické evidence tržeb (EET), která bude spuštěna 1. prosince letošního roku, by se mohla týkat až 74 570 subjektů, které podnikají v oblasti ubytovacích a stravovacích služeb.

Podle analýzy Bisnode však z aktuálních dat nelze potvrdit spekulace, že by firmy masově ukončovaly své podnikatelské aktivity.

„Nepotvrzují se ani spekulace, že podnikatelé budou zakládat nové firmy, aby kvůli zavedení EET zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách,“ uvedla analytička Petra Štěpánová.

 

eet-nove-nove

ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB V ČR. Zdroj dat: Bisnode

 

Elektronická evidence tržeb bude povinná pro všechny podnikatelské subjekty bez ohledu na velikost provozovny nebo výši obratu.

Z 143 685 registrovaných firem v oboru stravovacích a ubytovacích služeb by se 1. fáze EET, podle interní metodiky poradenské společnosti Bisnode, mohla týkat až 58 096 živnostníků a 16 472 společností s ručením omezeným nebo akciových společností, tedy celkem 74 570 subjektů.

V 86 procentech se jedná o firmy s předmětem činnosti stravování v restauracích, u stánků a v mobilních zařízeních.

Plných 80 procent subjektů, které vstoupí do první fáze EET, vykazuje tržby do 10 milionů korun, upřesnila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

nove-firmy-bisnode

*… data k 20. 10. 2016; zdroj: Bisnode

Firem v Česku ubylo

Mezi lety 2013 až 2016 bylo v oblasti ubytování zaregistrováno celkem nových 1 920 subjektů a ve stravování 13 584 nových firem.

Ve stejném období, v rámci ubytovacích služeb, zaniklo 3 058 subjektů a ve stravování 16 327.

Znamená to, že ve stravování zaniklo 2746 subjektů a v oblasti ubytování zmizelo 1138 subjektů.

„Ze statistik je zřejmé, že v rámci ubytovacích a stravovacích služeb ve sledovaném období zaniklo více podnikatelských subjektů, než kolik jich vzniklo. To souvisí hlavně se silně konkurenčním prostředím, kdy z trhu odešly neúspěšné subjekty,“ vysvětlila Štěpánová.

zanikle-firmy-bisnode

*… data k 20. 10. 2016; zdroj: Bisnode

Dopady EET

Podle Štěpánové v letošním roce v oblasti stravování pravděpodobně vznikne nejméně firem za poslední čtyři roky.

Firmy, které podnikají v oblasti ubytování a stravování, v letošním roce vznikají méně často než firmy ve všech ostatních odvětvích.

„Zavedení elektronické evidence tržeb spíše odrazuje od nového podnikání v České republice,“ podotkla Štěpánová. (sfr)