Europarlament a členské státy EU se po maratonu jednání shodli na podobě rozpočtu pro rok 2017.

Členské země Evropské unie a europarlament se dohodli na rozpočtu unie pro rok 2017. Návrh počítá se 157,88 miliardami eur (asi 4,26 bilionu korun) v závazcích a 134,49 miliardami eur (cca 3,63 bilionu korun) v platbách. Na migrační krizi a posílení bezpečnosti EU půjde o 11,3 procenta více peněz než tento rok.

„Potřebovali jsme 18 hodin intenzivních jednání – těžký maraton,“ poznamenal slovenský státní tajemník a hlavní vyjednavač předsednické země Ivan Lesay.

Dosažený kompromis podle něj odráží priority EU včetně řešení migrace a snahy bojovat s jejími příčinami, ale také podporuje investice a hospodářský růst.

„A respektuje trvající snahu členských zemí konsolidovat jejich veřejné finance,“ poznamenal Lesay.

Slovenské předsednictví uvedlo, že na zvládání migrační krize a posílení evropské bezpečnosti půjde příští rok o 11,3 procenta více evropských peněz než letos.

Použity mají být na pomoc s přesídlováním, vznik přijímacích center, na integrační opatření a také na financování návratů do svých zemí těch osob, které souhlas s pobytem v unii nezískají. Pomohou také posílit ochranu hranice, prevenci kriminality, protiteroristické aktivity a ochranu klíčové infrastruktury.

Nyní dohodnutou podobu unijního rozpočtu pro příští roky by měly členské stát formálně odsouhlasit 29. listopadu a plénum europarlamentu 1. prosince.

(pel)