Evropská komise chce bránit hranice Schengenu zavedením turistického poplatku ve výši 135 korun a povinnou registrací cestujících.

Evropská komise chce bránit hranice Schengenu zavedením turistického poplatku ve výši 135 korun. Pro zájemce o cestu do EU připravuje EK povinnou registraci, v rámci které se budou muset přihlásit přes internet a zaplatit 5 eur. Unie si tím chce u každého turisty ještě před jeho příjezdem ověřit, zda nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Opatření se bude týkat turistů ze zemí, které mají zavedený bezvízový styk se státy schengenského prostoru.

Je zřejmé, že nové opatření se dotknou jen těch turistů, kteří do Evropské unie míří standardní cestou přes letiště, přístavní terminály a oficiální hraniční přechody. Nedotkl by se například těch, kteří do Evropy připlouvají přes Egejské moře.

Proti těm má zasahovat vznikající Evropská pobřežní a hraniční stráž.

Cestující ze zemí, jejíž občané při cestách do EU nepotřebují turistická víza, budou muset vyplnit formulář na stránkách „Evropského systému pro cestovní informace a povolení“, se zkratkou ETIAS.

„ETIAS je chybějící dílek ve skládačce naší kontroly vnějších hranic. Propojí naši migrační a bezpečnostní politiku,“ uvedl  eurokomisař Dimitris Avramopulos.

Od opatření si komisař slibuje, že získá více informací o více než 30 milionech turistů, kteří každý rok přijíždějí do schengenského prostoru.

V příštích letech má z těchto přijíždět do EU až 40 milionů.

Zájemci o cestu do EU budou ve formuláři muset mimo jiné uvést i údaje o svém zdravotním stavu, o pobytech ve válečných zónách či o tom, jestli byli v minulosti trestáni.

Vzorem pro tento systém byl postup uplatňovaný Spojenými státy.

Americké úřady od turistů vyžadují nejenom registraci, ale i pohovor s imigračním úředníkem ještě před vpuštěním do země. (sfr)