Kellnerova PPF má zájem o převzetí Plzeňského Prazdroje. (Foto: Prazdroj)

Zájem o převzetí Plzeňského Prazdroje má investiční skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera. Cena za balík pivovarů by mohla dosáhnout až 175 miliard korun (7 miliard dolarů).

Budoucím majitelem největšího českého pivovaru a dalších čtyř pivovarů v Maďarsku, Rumunsku, Polsku a na Slovensku bude s největší pravděpodobností někdo z následující pětice zájemců: japonský pivovar Asahi, čínská pivovarnická skupina China Resources, konsorcium fondů Bain Capital a Advent International, konsorcium Jacobs Holding, PSP Investments a R2G nebo PPF Petra Kellnera. Vyplývá to ze zdrojů Hospodářských novin a agentury Reuters.

Jmenované firmy by měly být na finálním seznamu, z něhož bude vybírat AB InBev, který po fúzi se SABMiller středoevropské pivovary získal, ale na příkaz Evropské komise se jich musí zbavit.

Cena za balík pivovarů by mohla dosáhnout až sedmi miliard dolarů (175 miliard korun).

Kromě Plzeňského Prazdroje zahrnují prodávaná aktiva polské značky Tyskie a Lech, slovenský Topvar, maďarský Dreher a rumunský Ursus.

AB InBev dokončil převzetí pivovaru SABMiller za 79 miliard liber (2,4 bilionu Kč) minulý měsíc. Upevnil si tak pozici největšího pivovaru na světě. Nová společnost kontroluje zhruba 27 procent světového trhu s pivem.

Plzeňský Prazdroj za poslední rok zvýšil zisk před zdaněním meziročně o pět procent na 3,7 miliardy korun. Tržby ve fiskálním roce od počátku dubna 2015 do konce letošního března stouply meziročně o 3,3 procenta na 14,4 miliardy korun. Pivovar loni prodal v Česku a v cizině deset milionů hektolitrů piva, zhruba stejně jako v roce 2014. Vývoz prémiového ležáku se zvýšil o 4,5 procenta na 792 tisíc hektolitrů.

(pel)