Ferjenčík (Piráti): Jde o konkurenční boj, boj velkých proti malým, boj českých a zahraničních sázkovek a boj o podíl různých typů her na trhu.

Snaha ministerstva financí provádět kontroly virtuálních počítačových her je podle představitele Pirátů Mikuláše Ferjenčíka příkladem fachidiocie lidí na Babišově úřadu. Ferjenčík v rozhovoru uvedl, že stát pod záminkou omezení tvrdého hazardu již zavedl cenzuru internetu. Upozornil, že tyto zásahy jsou součástí konkurenčního boje v hazardním byznysu. 


Rozhovor s Mikulášem Ferjenčíkem, pražským zastupitelem a vedoucím mediálního odboru České pirátské strany (Piráti):

Ministerstvo financí ústy svého náměstka Závodského deklarovalo plán provádět kontroly virtuálních počítačových her a zjišťovat, zda neobsahují prvek hazardu. Pokud by v sobě obsahovaly prvek náhodnosti a tedy i hazardu, bude ministerstvo hry zakazovat. Jak nahlížíte na tento metodický postup státu?

Je to příklad fachidiocie lidí na ministerstvu. Tak dlouho bojují proti hazardu, že ho začínají vidět všude. Větší problém je, že nastává přesně to, před čím jsme varovali: cenzurní zákony mají tendenci neustále bobtnat. Pod záminkou omezení tvrdého hazardu byla zavedena cenzura internetu a stát už začíná „prověřovat“ servery, které s hazardem nemají nic společného.

Ministerstvo bude monitorovat počítačové hry, aniž by je hrálo, neboť to by bylo nelegální… Je podle vás účelné, aby stát do detailu přezkoumával „závadnost“ virtuálních počítačových her …?

Mrzí mě, že státní úředníci nemají na práci užitečnější věci. Je to nesmysl.

Ministerstvo financí bude moci na základě nového zákona blokovat webové stránky, což náměstek Závodský zdůvodňuje nutností ochraňovat mladistvé před hazardem. Myslíte, že se takto státu skutečně podaří ochránit mladistvé?

Ne, jediný smysl toho zákona je pomoci českým hazardním firmám před zahraniční konkurencí, která má nižší poplatky. Kdo bude chtít, dokáže ten zákon obejít během třiceti sekund.

Je podle vás nutné, aby stát suploval roli rodičů a vychovával mládež například blokováním nevhodných webových stránek? Jediným arbitrem vhodnosti či nevhodnosti bude několik úředníků ministerstva financí…

Tuto pravomoc naštěstí stát prozatím nemá. „Nevhodnost“ není zákonný důvod pro blokování webových stránek. Jestli stát může v této oblasti nějak prospět lidem, měl by modernizovat vzdělávací systém tak, aby lidé uměli pracovat s internetem a to i v tom smyslu, aby zvládli vyhodnotit, kam mají na internetu pouštět své děti.

Nový hazardní zákon automaticky zakazuje všechny hazardní hry, které nejsou uvedeny v zákonu. Tzn. je popřen základní princip, že co není zákonem zakázáno, je povoleno. Ministerstvo financí – zatím jen v oblasti hazardu – zavádí nové pravidlo: co není v zákonu povoleno, je zakázáno. Nehrozí podle vás, že tento legislativní princip bude přenesen i na jiné oblasti života…?

Tady bych si počkal spíše na rozhodovací praxi soudů, realita bývá naštěstí daleko barevnější, než jsou představy ministerských úředníků.

Ministerstvo financí provádí přepadové kontroly ozbrojených policejních komand v kvízomatových hernách, jejichž provozovatele pokutuje a dává k soudu. Soudy však zatím ministerstvu nedávají jednoznačně za pravdu v jeho názoru na kvízomaty. Není tento celorepublikový hon státu na kvízomaty zatím poněkud předčasný? 

Zrovna tady jsem hodně zvědavý na rozhodnutí soudu. Mám dojem, že tentokrát má ministerstvo relativně slušnou šanci na úspěch, ale přiznám se, že podrobněji kauzu „kvízomaty“ nesleduji.

Ozbrojená celní správa bude moci ve správním řízení nejenom zabavovat „nelegální“ automaty, o jejichž nelegálnosti rozhodne sama na místě. Bude je moci i zničit… Nemůže při takto překotném postupu docházet ke vzniku neoprávněných škod?

Obávám se, že škody vzniklé nesprávným úředním postupem zaplatíme na vysouzených náhradách my všichni ze svých daní. Chápu snahu ministerstva, vytlačit kvízomaty z hazardního trhu, ale úředníci by měli být obezřetní v používání prostředků, které jsou na hraně právního státu.

Jaké jsou podle vás důvody války státu, přesněji řečeno ministerstva financí s částí hazardní branže? Je tato válka podle vás oprávněná a přínosná?
Myslím, že situace je daleko složitější. Část ministerských úředníků okolo náměstka Závodského skutečně vede válku s hazardem, ale stejně tak do situace zasahuje spousta dalších vlivů. Především jde o konkurenční boj, boj velkých proti malým, boj českých a zahraničních sázkovek a boj o podíl různých typů her na trhu. Bez diskuse je, že za ministra Kalouska to ministerstvo přehnalo s benevolencí, když povolovalo nelegální automaty, dnes jsme jako stát přešli do opačného extrému, kdy zakazujeme poker, který nikomu nevadí ani neškodí. Myslím že na místě je uvážlivější přístup.