Cena dodávek elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno v říjnu výrazně vzrostla v reakci na vývoj na velkoobchodních trzích. V říjnu zdražily i dodávky plynu.

Cena dodávek elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) v říjnu výrazně vzrostla v reakci na vývoj na velkoobchodních trzích. V říjnu zdražily i dodávky plynu. Na energetickém trhu ČMKBK bylo v říjnu uzavřeno 229 kontraktů na dodávku 473,4 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 282,3 milionu Kč.

Sledovaný kurz ročních kontraktů silové elektřiny vzrostl v závěru října proti konci září o více než 15 procent.

Po zářijovém růstu cen elektřiny na lipské EEX o více než pětinu překročil 5. října kurz velkoobchodní elektřiny 30 EUR/MWh a ve 42. týdnu krátkodobě i hranici 32 EUR/MWh.

V návaznosti na tento vývoj stoupla cena ročního kontraktu elektřiny na ČMKBK ve 40. týdnu proti konci září o 13 procent a uzavírala na 879 Kč/MWh. Poté se stabilizovala na úrovni pod 840 Kč/MWh.

Roční kontrakt ve vysokém napětí zdražil proti zářijovému uzavíracímu kurzu o 15,3 %, když ve 42. týdnu uzavíral kurzem 928 Kč/MWh. Na stejné úrovni (928 Kč/MWh) se ve 43. týdnu uzavíralo i obchodování dvouletých kontraktů silové elektřiny v nízkém napětí.

graf-elektrina

Vývoj kurzu elektřiny.

 

Reakce na velkoobchodní trhy

Trh ČMKBK s dodávkami elektřiny konečným zákazníkům tak s odstupem zhruba dvou týdnů reagoval na pohyb cen na velkoobchodních trzích.

Názory analytiků na příčinu tohoto pohybu se v mnohém shodují. Za důvod označují vedle zvyšujících se cen uhlí a emisních povolenek zejména nervozitu na energetických trzích.

„Nahoru šly ceny povolenek i uhlí, ale ne o tolik. Proto za rapidním růstem vidím hodně velkou nervozitu na trhu. Ceny byly dlouho nízké, poté vyskočily o jedno až dvě eura a spousta spekulantů si vsadila na to, že půjdou ještě výš,“ uvedl Jiří Gavor z analytické společnosti ENA.

Podobně zhodnotil situaci analytik J&T a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

„Těch důvodů, proč ceny takto letí nahoru, bude pravděpodobně víc, včetně delších odstávek francouzských jaderných elektráren. Ale hlavní bude nálada na trhu,“ zdůraznil Šnobr.

 

graf-plyn

Vývoj kurzu zemního plynu.

 

Volatilní plyn

V porovnání s jednoznačným růstem cen elektřiny byla cena plynu více volatilní.

Roční kontrakt zemního plynu v maloodběru na ČMKBK zpočátku zdražil proti zářijové uzavírací ceně jen o 1,3 % na 404 Kč/MWh (40. týden). Už ve 41. týdnu ale cena vzrostla na 418 Kč/MWh a v následujícím týdnu uzavírala na 439 Kč/MWh.

Závěr měsíce však přinesl návrat na 402 Kč/MWh.

Cenový vývoj plynu ve velkoodběru měl zprvu stejný průběh, kdy ze zářijového kurzu 400 Kč/MWh stoupla cena ve 41. týdnu na 418 Kč/MWh. Zde se s nepatrnou korekcí (419 Kč/MWh) udržela i v následujícím týdnu. Závěr 42. týdne však velkoodběr nakonec zakončil růstem až na 455 Kč/MWh.

Celkově bylo na energetickém trhu ČMKBK za letošních deset měsíců zobchodováno 6 618 kontraktů na dodávku 5 milionů MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 2,8 miliardy korun. Od otevření tohoto trhu v roce 2009 pak bylo na tomto trhu kontrahováno už 28,7 milionu MWh energií za téměř 22 miliard Kč. (sfr)