Kovosvit MAS vyvinul ve spolupráci s RCMT prototyp unikátního stroje, který umožňuje vytváření kovových dílů metodou 3D tisku a jejich následné obrábění v jednom pracovním prostoru.

Společnost Kovosvit MAS vyvinula ve spolupráci s Výzkumným centrem pro strojírenskou výrobní techniku a technologii (RCMT) prototyp unikátního stroje, který umožňuje vytváření kovových dílů metodou 3D tisku a jejich následné obrábění v jednom pracovním prostoru.

Ukázky dílů vyrobených touto unikátní technologií prezentoval Kovosvit MAS v rámci Dne otevřených dveří Fakulty strojní ČVUT v Praze.

„Jedná se o jedinou technologii pro vytváření kovových dílců, jež byla kompletně vyvinuta v České republice. Stroj, který v příštím roce společně představíme, je z kategorie Hybrid Manufacturing kombinující plnohodnotnou generickou technologii navařování kovu a plnohodnotnou subtraktivní technologii pomocí frézování v pěti osách,“ vysvětlil novinku Jan Smolík, vedoucí projektu na pracovišti RCMT.

Na prototypu stroje umožňujícího 3D tisk kovu a následné obrábění takto vyrobených dílců pracovali ve spolupráci s Kovosvitem MAS ve výzkumném centru RCMT od roku 2013. Výsledkem je unikátní produkt, jehož hlavní předností je relativně nízká cena 3D tisku.

Na takto vytvořeném dílci dosahují náklady 25 až 30 procent ceny nákladů konkurenčních technologií. Konečná cena dílce představuje 2500 až 3500 Kč na kilogram, což přibližuje 3D tisk k možnosti využití v běžném strojírenství.

Probíhá patentové řízení

V současné době probíhá patentové řízení. Stroj, který umožní vyrábět dílce v pracovním prostoru 500x500x400 mm, bude představen na jaře příštího roku.

„Výrobky z prototypového stroje jsme poprvé prezentovali na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, kde se setkaly s velkým ohlasem a o naše zařízení předběžně projevilo zájem několik firem. Využitelný je například u oprav dílů, které se částečně opotřebovávají, nebo u výroby těch, kde je při obrobení odebrána většina použitého materiálu,“ uvedl Petr Heinrich, technický ředitel společnosti Kovosvit MAS.

Jak dokládají díly, jež Kovosvit MAS spolu s RCMT vystavil na ČVUT, umožňuje zařízení vytváření plných dílů, plných dílů s vnitřními kanály, skořepinových dílů, dutých dílů s vnitřní podpůrnou strukturou a jejich následné obrábění.

Další variantou využití je svařování, navařování funkčních povrchů, funkčních částí a detailů, navařování tvrdokovových a kluzkých povrchů, opravy dílů a jejich obrábění.

kovosvit-hm-technologie_3d-vnitrni-struktura-duteho-dilce-vidlice_orez

3D tisk malých dílců

S pomocí stroje bude možný také 3D tisk malých designových dílců. Hlavní benefit představuje u výroby takových dílů, které není možné vyrobit tradičními výrobními postupy, tedy odléváním tvářením a obráběním, nebo je využití těchto postupů neefektivní, případně neadekvátně složité.

Na prototypovém stroji se při vývoji technologie pracovalo s různými materiály, například s jemnozrnnou, konstrukční a nerezovou ocelí, hliníkovou slitinou či se slitinou INCONEL, jež se využívá pro svou odolnost v leteckém průmyslu, v turbínách, v raketových motorech i jaderném průmyslu. Vyvinutá technologie umožňuje růst ocelových dílců rychlostí 0,2 až 1 kg za hodinu.

Prezentace na ČVUT

Na Dni otevřených dveří Fakulty strojní ČVUT se četní zájemci z řad studentů i odborné veřejnosti dozvěděli více o použité technologii a o jejích možnostech přímo od pracovníků RCMT. Zároveň si mohli prohlédnout konkrétní ukázku vyrobených dílů, a to jak v surovém stavu, tak po jejich následném obrobení.

Nová technologie zpřístupní 3D tisk kovu širokému spektru zájemců. Díky nižším nákladům budou moci nový stroj z produkce společnosti Kovosvit MAS využívat nejen špičková vývojová střediska velkých firem, rentabilní bude i pro běžné malé a středně velké strojírenské podniky, jimž otevře zcela nové možnosti výroby a vývoje produktů.

Kovosvit MAS

Společnost Kovosvit MAS má 77letou tradici ve výrobě a vývoji obráběcích strojů. Je nositelem mnoha ocenění za technický přínos ve vývoji obráběcích strojů v České republice. Svým výrobním sortimentem se orientuje hlavně na subdodavatele pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl.

V září letošního roku vstoupila do Kovosvitu MAS jako strategický investor společnost INDUSTRY INNOVATIONS. Přestože INDUSTRY INNOVATIONS spolupracuje s holdingem CZECHOSLOVAK GROUP, působí samostatně a není členem tohoto holdingu, do něhož nepatří ani organizačně ani z hlediska manažerských procesů. (sfr)