Evropská komise šetří, jestli České dráhy neporušily antimonopolní pravidla EU.

Evropská komise začala vyšetřovat, zda České dráhy (ČD) neprodávaly jízdenky pod cenou a neporušily tak antimonopolní pravidla Evropské unie. Podle ČD žádné nařízení porušeno nebylo.

Komise nyní zjišťuje, jestli ČD ve snaze vytlačit v osobní železniční dopravě konkurenci neúčtovaly ceny, které byly nižší než náklady.

„Musíme podrobně prozkoumat obchodní praktiky společnosti České dráhy, abychom se ujistili, že nevytlačují konkurenty v neprospěch cestujících,“ uvedla Margrethe Vestagerová, eurokomisařka pro hospodářskou soutěž.

České dráhy Komisi vyjdou vstříc, podle jejich vyjádření ale k porušení nařízení nedošlo.

„Trváme na tom, že k porušení zákona z naší strany nedošlo a jsme připraveni to Evropské komisi dokladovat, stejně jako to činíme v případě šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS),“ sdělil mluvčí drah Radek Joklík.

Věcí se Brusel „bude zabývat prioritně”. Pro šetření nejsou stanoveny žádné právní lhůty a jeho délka závisí obvykle na složitosti případu nebo třeba na tom, jak vyšetřovaná firma s komisí spolupracuje.

Komise připomněla, že České dráhy byly do roku 2011 jediné, kdo nabízel železniční služby na cestě z Prahy do Ostravy. Po vstupu konkurenčních společností RegioJet a LEO Express, České dráhy podle komise „značně snížila ceny účtované cestujícím na této trase“.

České dráhy ve stejné věci loni prvoinstančně vyhráli soud se soukromou společností Leo Express, která dráhy kvůli údajnému zneužití dominantního postavení zažalovala.

(pel)