Vládní strana CSU chce v Německu prosadit program s názvem Die Ordnung (Pořádek).

Vládní Křesťanskosociální unie (CSU) chce Německu zavést Die Ordnung, tedy Pořádek a to v reakci na hrozící islamizaci země. CSU na svém sjezdu přijala jednohlasně program s názvem Pořádek, který chce prosazovat vedoucí kulturu vycházející z tradic křesťanství, judaismu a antiky. Kancléřku Merkelovou jako šéfku sesterské CDU na sjezd CSU nepozvali.

„V čase velkých otázek je třeba dávat velké odpovědi, v čase ztráty orientace je potřeba dávat orientaci,“ prohlásil bavorský poslanec Markus Blume, který program nového Pořádku připravoval.

Program s názvem Pořádek požaduje také konání referend na spolkové úrovni.

CSU se v programu staví proti vzniku paralelní společnosti v Německu.

Strana se v přijatém usnesení vymezila vůči politickému islámu, který podle ní přinesl násilí, ničení a destabilizaci. Proti islámu chce CSU bojovat na všech úrovních.

CSU: Německo potřebuje silný stát

Podle CSU musí Německo ve velkých konfliktech současnosti stát na „správné straně“, tedy na straně Západu a Severoatlantické aliance (NATO). K tomu je prý také zapotřebí silný stát.

Předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer označil nový program strany za milník.

Kancléřku nepozvali

Německou kancléřku a předsedkyni sesterské strany CDU Angelu Merkelovou na sjezd CSU nepozvali kvůli rozdílným názorům na uprchlickou politiku. Stalo se tak poprvé od roku 2000.

Zásadní spor mezi CSU a CDU se vede o horní hranici počtu přijímaných běženců. CSU chce limit dvou set tisíc imigrantů ročně. CDU limit odmítá s tím, že německá ústava nic takového neumožňuje. (sfr)