Andrej Babiš varoval podnikatele, že do ostrého startu elektronické kontroly tržeb zbývá jen 19 pracovních dnů.

Ministr financí Andrej Babiš je sice tvrdým bojovníkem proti hazardu, přesto jeho úřad připravuje tzv. „účtenkovou loterii“. V ní budou soutěžit o ceny lidé, kteří do loterii nechají zařadiot své účtenky z obchodů. Tím budou účastníci loterie státu pomáhat k ještě důkladnější kontrole podnikatelů.

Babišova náměstkyně Alena Schillerová potvrdila, že ministerstvo připravuje v Česku účtenkovou loterii.

V současnosti dokončuje přípravy na veřejnou soutěž pro výběr provozovatele této státní loterie.

Státem organizované výherní loterie bude zřejmě možné se účastnit i s využitím moderních komunikačních technologií tak, aby se do akce zapojilo co nejvíce spotřebitelů a kontrola podnikatelů mohla být co nejkomplexnější.

Podle plánu Babišova úřadu by státní účtenková loterie mohla být spuštěna do poloviny roku 2017.

Účtenkovou loterii již provozoval stát například v Chorvatsku, na Slovensku či ve Slovinsku. Stát nabízel vylosovaným lidem peněžité výhry, ale i věcné ceny.

Babiš zaevidoval 43 tisíc účtenek

Během úvodního dne pilotního provozu systému elektronické evidence tržeb (EET) zaevidoval úřad prvních 43 tisíc účtenek. Informoval o tom ministr financí Andrej Babiš. Jejich oficiální kontrola dle zákona začne 1. prosince 2016.

Babiš uvedl, že „vše běží podle plánu“. Od úterních 12:00 hodin během úvodního dne provozu EET využilo projekt téměř 500 podnikatelů, kteří vydali zhruba 43 tisíc účtenek.

Náměstkyně Schillerová uvedla, že v roce 2017 by se měly příjmy státního rozpočtu díky zavedení elektronické evidence tržeb zvýšit o 4,3 miliardy korun.

V roce 2018, kdy se do EET zapojí další segmenty podnikatelů, by evidence tržeb měla přinést do rozpočtu navíc 18 miliard korun.

Babiš současně upozornil podnikatele, že zbývá jen 19 pracovních dnů do ostrého startu elektronické kontroly tržeb.

EET bude oficiálně spuštěna 1. prosince 2016. V první fázi povinnost nechat si státem on-line kontrolovat veškeré tržby dopadne na ubytovací a stravovací zařízení, tedy hotely, penziony, restaurace, hospody, jídelny či bufety. Týkat se ale bude i dalších provozoven, jako jsou například cukrárny či kadeřnictví, kde zákazníkům prodávají občerstvení. (sfr)

Více o EET čtěte ZDE:

Komentář: Babišova EET je nelegitimní a zavádí pomýlené a destruktivní rovnostářství