Vůdce nizozemské opoziční strany pro svobodu Geert Wilders čelí soudu za to, že odmítl v Nizozemsku migranty z Maroka. Dostat může až 2 roky.

Opoziční lídr Geert Wilders v Holandsku čelí soudu, který ho může odsoudit až na 2 roky. „Provinil“ se tím, že v Nizozemsku veřejně odmítl imigranty z Maroka. Poslanec a předseda Strany pro svobodu (PVV) Wilders je obviněn z diskriminace a podněcování k rasové nenávisti.

Wildersova Strana pro svobodu vede v předolebních průzkumech v Nizozemsku. 

Podle prokuratury se Wilders provinil v březnu 2014, kdy na setkání s voliči před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka.

Imigranty z Maroka označil Wilders za „špínu“.

Geert Wilders, který popírá jakoukoliv vinu, soudní proces bojkotuje a na jednání soudu, který začal v pondělí, se nedostavil.

Pokud mu bude prokázána vina, hrozí mu pokuta až 7400 eur (asi 200000 Kč) nebo dokonce až dva roky vězení.

Wilders označil probíhající soudní proces za politický. Brání se tím, že právem politika je otevřeně promluvit tehdy, když se v Nizozemsku objeví nějaký problém.

„A Nizozemsko má obrovský problém s Maročany,“ vzkázal Wilders po svém obhájci.

Prokurátorka odmítla, že by proces byl politický. Její úřad prý jen žádá dodržování zákonů.

Parlamentní volby se v Nizozemsku budou konat 15. března příštího roku. Největší šanci na vítězství dnes mají Wildersova Strana pro svobodu a konzervativní Lidová strana pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho. (sfr)