Donald Trump se dostal do vedení v pro něho klíčovém státu Florida. Šance obou hlavních kandidátů jsou nyní vyrovnané.

Šance obou hlavních kandidátů na funkci prezidenta USA se vyrovnaly. Ukázal to nejnovější průzkum listu Washington Post a televize ABC. Republikán Donald Trump se dotáhl na demokratku Hillary Clintonovou, i když na ni ještě před několika dny ztrácel 14 procentních bodů.

K zásadnímu zlepšení vyhlídek Donalda Trumpa v bitvě o Bílý dům došlo tři dny poté, co ředitel FBI James Comey oznámil, že federální vyšetřovatelé zkoumají další tisíce e-mailů, které bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová odesílala ze svého soukromého účtu.

FBI už Clintonovou v této kauze jednou vyšetřovala. Federální úřad pro vyšetřování však nakonec proti Clintonové nevznesl obvinění, protože nezjistil porušení zákona.

Nyní však FBI objevila další e-maily u stíhaného bývalého kongresmana Anthonyho Weinera, manžela dlouholeté a blízké poradkyně Clintonové Humy Abedinové, která se s Weinerem rozvádí.

Doposud není známo, zda tyto nově objevené e-maily od Clintonové obsahují závažné nebo utajované informace.

Demokraté proti nově zahájenému vyšetřování protestují a obviňují šéfa FBI Comeyho ze snahy ovlivnit volby. Poukazují například na to, že ředitel FBI v minulých volbách podporoval republikánské kandidáty Johna McCaina i Mitta Romneyho a ještě letos v červnu byl registrovaným členem Republikánské strany.

Trump vede v klíčové Floridě nad Clintonovou o 4 body. Trumpova podpora mezi bílými zesílila

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald J. Trump se ujal vedení v předvolebním průzkumu v klíčovém státu Florida. Nad demokratkou Hillary Clintonovou vede Trump o 4 procentní body. Nejčerstvější průzkum listu New York Times byl proveden na konci října. Výrazně zesílila Trumpova podpora mezi bílými voliči.

Podle nejnovějšího průzkumu Trumpa na Floridě podporuje 46 % a Clintonovou 42 procent respondentů. Trumpa by na Floridě volilo plných 58 % voličů bílé pleti, zatímco za Clintonovou stojí jen 29 % bělochů.

Vysokoškolská podpora

Trump na Floridě vede výrazně dokonce i mezi vysokoškolsky vzdělanými Američany bílé pleti. Z těch podporuje Trumpa plných 51 procent, zatímco Clintonovou jen 35 procent bílých vysokoškoláků.

Mezi voliči bez vysokoškolského vzdělání vede Trump drtivě, poměrem 63 procent k 24 procentům Hillary Clintonové.

Naopak, mezi černochy dominuje Clintonová, kterou na Floridě podporuje plných 81 procent voličů tmavé pleti. Demokratka vede i mezi hispánským obyvatelstvem, když se pro ni v průzkumu vyslovilo 59 procent Hispánců.

K zásadní změně došlo u Američanů kubánského původu, kteří se nyní většinově vyslovili pro Trumpa.

Zatímco ještě v září mezi nimi vedla Clintonová se 41% podporou (Trump měl jen 33 %), v říjnovém průzkumu vede mezi kubánskými Američany Trump s 52 procenty, když Clintonovou podporuje 42 procent.

Trump nevyhraje bez Floridy

Analytici upozorňují, že Trump nemá šanci uspět v prezidentských volbách, pokud nezvítězí na Floridě (29 volitelů). Podotýkají však, že demokratická protikandidátka může volby vyhrát, i když nezvítězí na Floridě.

Podle odborníků vyhraje Clintonová volby zcela jistě tehdy, pokud zvítězí ve státech Severní Karolina a Pensylvánie. V těch si dosud v průzkumech udržuje pohodlné vedení.

Volby prezidenta USA se konají 8. listopadu. (sfr)