Obchodníci v Česku přijdou kvůli zákazu prodeje ve státních svátcích o celkem 4 miliardy korun ročně.

Zákaz prodeje o státních svátcích připraví v Česku o práci několik tisíc lidí. Tržby obchodníků se kvůli zákonu zakazujícím prodávat o státních svátcích propadnou o 4 miliardy Kč za rok. Některé obchody však zákon obejdou tím, že sice budou mít otevřeno, ale nebudou zboží prodávat.

Takto hodlá postupovat například hračkářství Hamleys, které využije toho, že zákon hovoří pouze o zákazu prodeje. Obchod zůstane 28. října otevřený s tím, že lidé si budou moci hračky jen prohlédnout a vyzkoušet. Hračkářství tak ve státní svátek bude provozováno jako zábavní centrum, nikoliv jako obchod.

Podobně šalamounsky k zákazu prodeje o svátcích přistoupil e-shop Alza, který bude 28. října zboží pouze vydávat a prezentovat; nikoliv prodávat.

Ztráta 4 miliardy Kč

Navzdory snahám o o částečné obelstění podstaty zákona, dosáhnou ztráty tržeb obchodníků kvůli zákazu prodeje zhruba čtyř miliard korun ročně.

Kvůli zákazu přijde o práci zřejmě několik tisíc lidí. Půjde o prodavače, prodavačky, pracovníky bezpečnostních agentur i úklidových firem.

O negativních dopadech zákona informovali zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu, Hospodářské komory a společnosti Atrium Czech Real Estate Management, která provozuje mimo jiné pražské Obchodní centrum Flora.

Podle jejich očekávání odsunou zákazníci kvůli zákazům prodeje o svátcích zhruba polovinu nákupů na jiné dny. Tržby kvůli tomu v Česku poklesnou o zhruba 4 miliardy Kč.

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková upozornila na rozpor zákazu prodeje s volebním programem ČSSD, který slibuje zvyšování zaměstnanosti.

Naopak odborové organizace odborářů tvrdí, že naprostá většina zaměstnanců obchodních řetězců volno ve dnech státních svátků uvítala.

Ústavní stížnost se chystá

Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu již iniciovaly sepsání ústavní stížnosti. Zatím však shánějí potřebných 17 podpisů senátorů.

Podle zákona, který proti sněmovní verzi ještě přitvrdil Senát, musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12:00.

Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích a nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun. Za opakované porušení zákona může pokuta dosáhnout až 5 milionů korun.

Velká obchodních centra, hypermarkety a supermarkety v Česku dosahují ročních tržeb v celkové výši zhruba 500 miliard korun.

Původní verze Poslanecké sněmovny počítala se zákazem prodeje ve 3 státních svátcích. Senát rozšířil počet zakázaných dnů na celkových 7.

Zákon o zákazu prodeje ve svátcích v Poslanecké sněmovně podpořily hlasy ČSSD, KSČM, lidovců a Úsvitu. (sfr)