Trump má v průzkumech opět Clintonovou na dosah. Prohrává už jen o 4 procentní body.

Donald Trump stáhl náskok Hillary Clintonové na pouhé 4 procentní body. O týden dříve prohrával republikánský kandidát s demokratickou aspirantkou na funkci prezidenta USA o 7 procentních bodů. Nejnovější průzkum uskutečnila agentura Ipsos mezi 14. a 20. říjnem.

Průzkum také ukázal, že většina republikánů považuje volby za zmanipulované proti Donaldu Trumpovi. Jen polovina republikánů by v případě vítězství demokratky přijala Clintonovou za svoji prezidentku.

Clintonová má podle nejnovějšího průzkumu podporu 44 procent voličů. Trumpa podpořilo 40 procent voličů.

V předchozím průzkumu, uskutečněném o týden dříve, prohrával Trump o 7 procentních bodů, když jej podpořilo jen 37 procent voličů, zatímco Clintonovou stejně jako nyní, tedy 44 %.

V tom se zřejmě odrazila Trumpova aféra s nevhodným chováním vůči ženám. Začátkem října se totiž objevilo video z roku 2005, na kterém se Trump vychloubal svým sexuálně motivovaným jednáním vůči cizím ženám.

Následně se přihlásilo mnoho dalších žen s tím, že byly také terčem nevhodného Trumpova jednání. Republikánský kandidát všechna tato nová obvinění odmítl jako nepravdivá.

Republikáni považují volby za zmanipulované

Průzkum ukázal, že republikáni souhlasí s Trumpovým argumentem, že prezidentské volby jsou zmanipulované proti němu.

Z výsledků vyplynulo, že pouze polovina republikánů je ochotna přijmout Clintonovou za svoji prezidentku.

Téměř 70 procent členů Republikánské strany zastává názor, že pokud se Clintonová stane prezidentkou, bude to z důvodu nelegálního hlasování nebo zmanipulování voleb.  (sfr)