Guvernér ČNB mírně zamlžil termín ukončení devizových intervencí na oslabování kurzu koruny vůči euru.

ČNB zamlžila termín ukončení intervencí na udržování umělého kurzu koruny k euru na úrovni 27 Kč. Guvernér ČNB Jiří Rusnok prohlásil, že by centrální banka mohla toto oslabování koruny ukončit až v roce 2018. Podle předchozích prohlášení ČNB mělo k ukončení intervencí dojít již v roce 2017. 

Podle Rusnoka by ČNB mohla oslabování koruny prostřednictvím devizových intervencí „za určitých podmínek“ ukončit až v roce 2018. Rusnok to řekl serveru E15.

Za nejpravděpodobnější termín však označil druhé čtvrtletí roku 2017.

„Může to klidně být, v závislosti na splnění podmínek, i v roce 2018. Pak už je to jaksi open end,” prohlásil Rusnok s tím, že umělé oslabování koruny neskončí dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.

ČNB podmiňuje ukončení svých zásahů vedoucích k umělému oslabování koruny dosažením dvouprocentní inflace. V září letošního roku meziroční inflace v ČR dosáhla 0,5 procenta.

Rusnok uvedl, že podle prognóz bude inflačního cíle dosaženo nejpravděpodobněji kolem poloviny roku 2017.

Podle ČNB by po ukončení devizových intervencí nemělo dojít k prudkému posílení koruny. Případné skokové změny kurzu české měny se však prý ČNB nebude snažit zmírňovat.

Systematické devizové intervence začala ČNB provádět již v listopadu 2013. Cílem je oslabit korunu a udržovat její kurz kolem 27 Kč za euro. Od listopadu 2013 do konce srpna 2016 vynaložila ČNB na intervence celkem zhruba 592 miliard korun. (sfr)